Zout!

Hoe zout eten we tegenwoordig eigenlijk? En is dat wel gezond? Zout is niet alleen een smaakmaker en een conserveringsmiddel, het is ook een gevaar voor de volksgezondheid, vertelde internist Frank Visseren van het Universitair Medisch Centrum uit Utrecht mij een tijdje geleden. Een mens heeft maar 1 gram per dag nodig, een stuk pizza bevat gemiddeld 12 gram. ‘Als veroorzaker van hart- en vaatziekten maakt zout jaarlijks slachtoffers. Het is een geniepige boosdoener.’
De industrie voert momenteel gefaseerd een zoutreductie in. Dat doen ze omdat de consument aan de smaak moet wennen. Er is volgens de Stichting Ik Kies Bewust tien jaar nodig om het zoutgehalte in voedselproducten op een gezond peil te brengen. De stichting, een initiatief van bedrijfsleven, supermarktketens en cateraars, wil dat bewerkstelligen door in stappen van drie jaar de zoutcriteria voor gezonde producten aan te scherpen.
De zoutconsumptie veroorzaakt problemen die enorm worden onderschat, aldus Visseren. ‘Wij zijn niet voor zout gemaakt. Sinds de evolutie heeft de mens nooit een zout dieet gehad. Dit doen wij onszelf aan. Ongemerkt zijn mensen er steeds meer van gaan eten.’ Volgens Visseren is het een goedkope en efficiënte smaakversterker waaraan consumenten verslaafd zijn geraakt. ‘Bedrijven hebben een wedloop veroorzaakt: voegde de een meer toe, dan deed de ander dat ook.’

Zout is belangrijk voor de Nederlandse economie. Sinds 1919 wordt zout in Nederland gewonnen in Boekelo. Die industrie trok bezoekers aan: er werd een hotel gebouwd voor zakenlieden en in 1934 werd een zoutwaterzwembad geopend mét golflslag. In Bad Boekelo kon je je aan zee wanen, was de slogan. Nog steeds wordt er in Twente zout geproduceerd door de Akzo fabriek – die zich ook met andere takken van sport bezighoudt. Bad Boekelo hield in 1988 op te bestaan. Tegenwoordig is het een hotel, zonder golfslagbad.

 

Dit artikel is in een (ingekorte) versie gepubliceerd in de Volkskrant in 2012.

product_thumb-1

Geen reactie's

Geef een reactie