15 mei Alle lof voor witlof
Op zijn trouwdag in 1887 nam Albert de kruidenierszaak van zijn vader over. Zijn nazaten hebben het bedrijf voortgezet. Eigenlijk bepaalt hij tot op heden wat er op ons bord komt. Als hij dat niet doet, is Dirk het wel. Nederlandse boeren kunnen dat nu ook, onder eigen naam hun waar verkopen. Adieu Albert en Dirk! We zijn weer een nieuw initiatief rijker. Naast (onder meer) Vokomokum en de Hofwebwinkel is er nu ook onlinemarktplaats Locafora van Iris van de Graaf. Zo kan ik als Amsterdamse nu direct van tuinder Reggy uit Dronten zijn veldsla betrekken. Ik vond er ook bijzondere witlof, die blijkt afkomstig van Johann en Judith uit Nagele. En mocht ik zelf plannen hebben mijn biologische look-zonder-lookpesto te verkopen, dan kan ik mij als verkoper aanmelden.
Voorlopig kunnen alleen kookliefhebbers uit Amsterdam, Deventer, Zwolle of Amersfoort direct bij boeren en lokale producenten biologisch brood en beleg, groenten, vlees, vis of zuivel betrekken, maar dit initiatief vindt ongetwijfeld uitbreiding. Volgens Van de Graaf is de rol van supermarkten op ons bord te groot. Bovendien bepalen zij ook nog eens wat boer eraan verdient. Met deze methode verdient de boer meer en is het aanbod voor de consument vaak goedkoper. Hoe gaat het in zijn werk? Op dinsdag plaats ik online een bestelling en betaal. Op zaterdagmiddag fiets ik naar het afhaalpunt om ’s avonds met Johanns witlof aan de slag te gaan.
Ik heb een variatie op een klassiek Vlaams witlofrecept gemaakt, met bloedworst. Die worst wordt in Amsterdam op onnavolgbare wijze gemaakt door Diny uit de Rivierenbuurt. Zij zit niet in het marktaanbod, maar bij een goede slager moet je gewoon klant blijven.
Vlaamse witlofschotel voor 4 personen.
Ingrediënten
175 g groene linzen, gewassen en geweekt (bv du Puy)
4 stronken lof, gewassen, in de lengte in vieren
olijfolie
wat balsamicocrème
2 sjalotjes, fijngehakt
2 stengels bleekselderij, in ragfijne stukjes
4 flinke tomaten, in blokjes
1 teen knoflook, fijngehakt
handvol gehakte peterselie
2 bloedworstjes (250 g.)
klont boter
Kook de linzen volgens de aanwijzing op de verpakking. Smeer in de tussentijd de lof goed in met olijfolie, doe in een ovenschaal en rooster 15 minuten op 220 graden. Draai, breng mooie streepjes aan met een goede balsamicocrème (te koop bij de delicatessenzaak) en gril dan nog zo’n 10 minuten.
Giet de linzen af en laat even staan. Fruit het sjalotje zacht in wat olijfolie, gebruik een stevige pan. Doe er de bleekselderij, de tomaat en de knoflook bij. Meng goed. Voeg dan de linzen toe en verwarm al omscheppend. Proef en voeg desgewenst zout en peper toe. Strooi er wat peterselie overheen. Snijd de bloedworstjes in plakjes en bak in een andere pan om en om gaar in wat boter. Maak dan de borden op: het geroosterde lof, schepje kruidige linzen en leg de stukjes worst ernaast.
Geen reactie's