Waterkerssalade met roquefort en grapefruit

Waterkers, de groene krachtpatser

Wat is nu eigenlijk de gezondste groente ter wereld? Tien jaar geleden al toonde onderzoek van de Amerikaanse Centers for Disease Control (CDC) aan dat waterkers de grootste dichtheid qua voedingsstoffen heeft.

Deze uitbundige groente scoorde 100 punten, het hoogst haalbare, en is daarmee een gecertificeerde groene krachtpatser. Nu zou je denken dat waterkers in de winkel voor het grijpen ligt, maar de populariteit is niet zo groot als de voedingswaarde. Misschien zit het hem in de smaak, die is tamelijk uitgesproken, licht peperig en neigend naar mosterd.

Waterkers bevat vitamine A, vitamine C, vitamine K, kalium, calcium, betacaroteen, carotenoïden en magnesium. Bij een goed gesorteerde supermarkt is deze groente wel verkrijgbaar en anders heeft een biowinkel altijd wel een paar zakken op voorraad.

Voegen we aan de waterkers een grapefruitje toe, plus een stuk blauwschimmelkaas en een handje noten, dan hebben we een topmaaltijd bij elkaar gescharreld – qua voedingsstoffen. Vandaag maken we er een eenvoudige salade van, met een roomdressing. Ik trof onlangs een nieuwe grapefruit in de supermarkt, de Sweet Sunrise, die qua smaak het midden houdt tussen sinaasappel en witte grapefruit.

Waterkers doet het goed in salades en sauzen. Voor sommigen is dit gerecht misschien een heftig smaakbombardement, voor anderen een uitdaging om dezelfde reden. Geen trek in roquefort? Neem gerust een zachte geitenkaas, die blaast ook een lekker partijtje mee.

Ingrediënten voor waterkerssalade met roquefort en grapefruit, bij- of hoofdgerecht voor 4 personen.

1 zak waterkers van 75 g
125 g zure room
chilivlokken naar smaak
zout naar smaak
scheut zachte olijfolie
scheutje wittewijnazijn
2 kleine grapefruits (sweet sunrise) of 1 tot 2 rode
140 g roquefort
50 g pecannoten

eventueel: stevig brood of gekookte krieltjes

Ontdoe de waterkers van de harde grove stengeltjes en bewaar in een kom. Neem er 20 gram van en blender met de zure room. Voeg de kruiderij toe. Zet in de koelkast tot gebruik.

Klop de olijfolie met de azijn tot een vinaigrette en zet even apart. Schil de grapefruit totdat het wit geheel verdwenen is. Snijd net naast de vliezen,in mooie ultradunne plakjes en zet even apart.

Verkruimel de roquefort en doe in een kom. Vijzel de noten grof. Meng met de roquefort en vorm er vier mooie ballen van. Wentel die door de kleinste waterkersblaadjes.

Pak vier borden en beleg met de partjes grapefruit in een cirkeltje. Giet er een beetje roomdressing overheen. Besprenkel het restant waterkersblad met de vinaigrette, schik op het bord. Leg in het midden de roquefortballetje. Eet er desgewenst brood bij of gekookte krieltjes.

Geen reactie's

Geef een reactie