27 okt Wasabi-muffins met broccoli
Onlangs vond ik in een duister hoekje van mijn koelkast liefst drie tubes wasabipuree. Ook ontdekte ik in de schuifla twee knijpflessen wasabimayonaise. Onaangebroken. Over de reden van aanschaf brak ik me het hoofd. Zo veel sushi eet ik niet. Wat is er mis met mijn geheugen?
Aan wasabi, die scherpe Japanse smaakmaker, schrijven voedingsdeskundigen superkrachten toe. Wasabi is het broertje van de mierikswortel. De Japanse variant is afkomstig van de tere, kostbare wortel die het geheugen zou bevorderen en ontstekingen in de hersenen remt, precies daar waar dementie een slagveld kan aanrichten.
Nu is het heel verstandig om welk supervoedselpredicaat dan ook met een fikse korrel zout te nemen. Tegen dementie is nog geen kruid gewassen. Maar ja, mensen zijn nu eenmaal geneigd om van powerfood enorme hoeveelheden naar binnen te werken in de hoop op een gezondheidswonder.
Gelukkig zullen weinigen zich aan wasabi – in Nederland doorgaans een mengsel van mierikswortelpuree en het dure groene goud – overeten. Daarvoor is de smaak te sterk.
Ingrediënten voor hartige broccoli-wasabi-muffins, bij- of voorgerecht of tussendoortje voor 6 personen.
1 stronkje broccoli
3 eieren
3 eetl wasabimayonaise
3 theel. wasabipuree (tube)
3 eetl. neutrale olie
100 g amandelmeel
40 g bloem
10 g bakpoeder
eventueel: scheutje melk
Snijd het stronkje broccoli in 6 mooie roosjes. Kook ze gedurende 3 minuten en spoel ze daarna koud. Zet apart. Neem een beslagkom en mix de eieren schuimig. Voeg de wasabimayonaise, de -puree en de olie toe en mix wederom.
Meng het amandelmeel, de bloem en het bakpoeder in een kom. Roer goed en let erop dat het mengsel geen klontjes meer bevat. Voeg al kloppende beetje bij beetje bij het eimengsel. Meng goed. Is het beslag te stevig? Dan kan er een scheutje melk bij.
Giet een lepel beslag in de licht ingevette muffinvorm. Duw het broccoliroosje erin, steelanzet naar beneden. Giet daarna het beslag over het roosje, tot net onder de muffinrand. Verdeel het beslag en de roosjes over de rest van de vormpjes.
Bak gedurende 30 tot 35 minuten goudbruin in de (hetelucht)oven, op een temperatuur van 180 graden. Laat een beetje afkoelen en haal dan voorzichtig uit de vormpjes. Deze muffins zijn handig om mee te nemen als lunchgerecht, maar ook geschikt als voor- of bijgerecht.
Geen reactie's