20 jun Vitamine K koekjes in het groen
Mijn vriend Mo uit Londen heeft sinds corona geen concert meer bezocht. Gelukkig heeft hij een nieuwe hobby gevonden. Tot grote verbazing van zijn familie let hij tegenwoordig op zijn gezondheid.
Vandaar dat hij mij onlangs een berichtje stuurde. Nijmeegse onderzoekers hebben een vitamine K-tekort ontdekt bij ernstig zieke covid-19-patiënten. Dat nieuws had alle kranten gehaald, zelfs Mo’s Guardian. Volgens de onderzoekers kan deze vitamine een belangrijke rol spelen bij de bescherming van de longen.
Ongezond
‘Ik slik nu bij’, schreef Mo enthousiast. Hij voegde het linkje toe van een potje pillen dat hij voor 13 euro op de kop had getikt. Ah, weer een pillendraaier die zich momenteel kan verrijken. Een K-tekort krijg je niet zo snel, want de ene vorm van vitamine K tref je aan in groene bladgroenten als spinazie en de andere bevindt zich bijvoorbeeld in blauwschimmelkazen, kwark of ei. Voor mensen die bloedverdunners slikken is extra vitamine K zelfs gevaarlijk. Eet gevarieerd en gezond. Of neem mijn zacht pittige koekjes, dat kan natuurlijk ook.
Ingrediënten voor 25 vitamine k koekjes
flinke scheut olijfolie om in te bakken
2 sjalotten, fijngehakt
1 teen knoflook, fijngehakt
175 g spinazie, goed gewassen
peper of chilivlokken
150 g pittige gorgonzola, in blokjes
325 g patentbloem
snuf zout
1 eetl. suiker
1 theel. bakpoeder
½ theel. baksoda
80 g koude boter
150 g kwark
1 ei, losgeklopt
eventueel: wat nootjes
Bereiding
Verwarm de olijfolie in een grote koekenpan. Laat de sjalotten zachtjes bruinen. Doe er dan de knoflook bij. Voeg de uitgelekte spinazie toe en laat al omscheppend slinken. Breng op smaak met peper of chilivlokken. Stort uit op uw werkblad, laat wat afkoelen en hak fijn. Doe in een kom en schep de gorgonzola erdoor.
Pak een grote beslagkom en meng de droge bestanddelen goed door elkaar. Snijd de boter in stukken en kneed goed door. Schep dan de kwark erdoor en het losgeklopte ei. Voeg het spinaziemengsel toe en meng. Het deeg is een beetje plakkerig, eventueel kunt u wat bloem toevoegen om het kneden te vergemakkelijken. Dek het deeg af en zet een half uurtje in de koelkast.
Verwarm de oven voor op 200 graden. Bestuif het werkblad met wat bloem. Rol het deeg uit tot een centimeter dikte. Maak met een koekjessteker verschillende vormpjes. Bekleed de bakplaat met bakpapier, leg de koekjes erop en druk er eventueel een nootje in (pas wel op dat die niet te donker wordt).
Bak de vitamine K koekjes in 19 minuten goudbruin. Eet als ze nog warm zijn. Lekker als tussendoortje.
Meer lekkernijen maken? Probeer dan sandesh, het anti-corona-koekje.
Geen reactie's