20 mei Ouderwets stamppotje met raapstelen
Onlangs kreeg ik een bijzonder cadeau, het Receptenboek van eigen land, voor alle dag. De ondertitel luidde: Voedt U goed… Voor weinig geld! Deze uitgave van het Haagse Zuivelbureau – uit 1935 – was bedoeld om de huisvrouw bij te staan in moeilijke tijden, maar ook om gezondheidsadvies te geven. Het motto: ‘Maakt nog heden een begin, voedt met zuivel uw gezin’.
Het Zuivelbureau had hoogleraar Evert Gorter (1881-1954) van stal gehaald om die gezondheidsclaim kracht bij te zetten. Gorter was kinderarts en biochemicus. Melk, boter en kaas waren volgens hem bijzonder vitaminerijke voedingsmiddelen die je niet kon missen als je gezond wilde blijven. Tijdens de crisis van de jaren dertig was gezondheid geen vanzelfsprekendheid, het kindersterftecijfer lag hoog en dat was Gorter een doorn in het oog.
Het Zuivelbureau stond een jaar later met de professor op de Agrarische Jaarbeurs in Utrecht, las ik op delpher.nl, de onlinemediabank van de Koninklijke Bibliotheek. ‘Nederlandse zuivel is een bron van arbeid, nijverheid, welvaart en van gezondheid’, berichtte de Haagsche Courant. Jaarbeursbezoekers konden proeven van gastronomische innovaties als gebakken kaaslapjes en spuitmelk, een bruisend zuiveldrankje.
In het boekje stonden naast de kaaslap en spuitmelk 48 andere vegetarische recepten, maar wel met boter, kaas en melk. Het boekje inspireerde mij tot het maken van een ouderwets stamppotje met raapstelen en oude kaas. Lekker op een frisse lentedag.
Ingrediënten voor stamppotje van raapstelen, hoofdgerecht voor 2 personen.
200 g aardappelen, kruimig, geschild
klont roomboter
scheut volle melk
peper en zout naar smaak
snuf nootmuskaat
125 tot 175 g raapsteeltjes, fijngesneden
100 g oude boerenkaas, in blokjes
scheut appelciderazijn
groentecroutons (van Snaqs Veggie)
Kook de aardappelen. Giet af en laat heel even uitdampen. Voeg boter, melk en kruiderij toe. Stamp tot een romige puree – ik gebruik daarvoor een pureeknuppel.
Gebruik nooit een staafmixer, dan gaat die lekkere pureestructuur compleet verloren.
Ga nu snel te werk. Schep de raapsteeltjes door de puree. Voeg de kaas al omscheppend toe. Breng het geheel op smaak met een scheutje appelciderazijn. Vlees is in dit gerecht absoluut niet noodzakelijk, wel vond ik het lekker om het geheel te bestrooien met groentecroutons, die geven dit maaltje een kleurige krokante toets die in de verte doet denken aan uitgebakken spekjes.
Ik vond deze croutons in een grote supermarkt. Gewone croutons volstaan trouwens ook, die maakt u makkelijk zelf van een sneetje oud brood – om in stijl te blijven. Die noemde mijn oma trouwens broodsoldaatjes.
Trek in nog een gestamd potje?
Monique
Geplaatst op 07:08h, 20 maartHeeft die pureeknuppel misschien ook een andere naam? Want als ik hem zoek kom ik hem niet tegen. Of waar kan ik hem kopen.
Marie Louise Schipper
Geplaatst op 18:13h, 21 maartDag Monique, ik kocht hem jaren geleden op de Amsterdamse Albert Cuyp bij een kruidenkraam. Ik noem hem altijd de knuppel of de knots. Bij Bol.com is iets soortgelijks ook verkrijgbaar: https://www.bol.com/nl/nl/p/stamper-voor-zuurkool-30-cm/9200000109120917/?bltgh=rmVBUhbJLLOpowb9PLFFcA.2_6.15.ProductTitle