Spinazietaartjes

Spinazietaartjes van Popeye

Ze rijden vaak keihard voorbij, misschien wel op weg naar de sportschool. Dat je daarvoor een elektrische fiets nodig hebt, blijft me verbazen. De moderne man heeft armspieren als kabeltouwen en is rijkelijk getatoeëerd.

Onlangs stond ik naast zo’n jongen in de supermarkt. We keken samen naar de groenten, ik twijfelde tussen broccoli en bietjes. Hij greep een flinke zak spinazie – ook een goed idee – en toen moest ik aan stripfiguur Popeye denken, dat in 1929 voor het eerst verscheen.

Met Popeye was de associatie tussen die groente en gezondheid voor altijd gevestigd. Tot op de dag van vandaag is er in de Verenigde Staten een bedrijf dat blikjes Popeye-spinazie verkoopt, het is nog altijd een marketingsucces.

Dat de consumptie van spinazie door het hoge ijzergehalte zou leiden tot extra spierkracht, is echter een hardnekkige mythe. Zo veel ijzer bevat deze groente ook weer niet. De opname van ijzer uit vlees gaat trouwens makkelijker dan die uit groenten.

Desalniettemin is spinazie een veelzijdig product dat je op verschillende manieren kunt bereiden. Als je de spinazie wokt, blendert en met toevoeging van room en ei en in een vormpje giet, krijg je na een half uurtje in de oven een mousse-achtig taartje dat zowel warm als koud erg smakelijk is. Een eitje erbij is een mooie klassieke combinatie.

Ingrediënten voor spinazietaartjes met pijnboompitten en ei, bijgerecht voor 3 personen.

30 g roomboter
1 teen knoflook, gehakt
400 g spinazie, gewassen
150 ml room
25 ml melk
2 eieren
peper en zout
beetje olie om in te vetten
pijnboompitten (geroosterd) naar smaak
ter garnering: 1 hardgekookt ei

Laat de boter smelten in een grote koekenpan. Voeg de fijngehakte knoflook toe en laat een beetje bruinen. Doe dan de spinazie erbij. Roerbak die in een grote pan op een middelhoog vuur totdat die is geslonken. Laat even afkoelen en hak daarna fijn. Meng de room in een kom met de melk en de eieren. Voeg peper en zout toe. Klop goed los. Voeg de spinazie bij het roommengsel en blender tot het geheel goed is gemengd.

Vet zes ovenschaaltjes (ramekins) of een siliconen bakvorm met zes vormpjes in met een beetje olie. Verdeel het room-spinaziemengsel in de vormpjes. Bak gedurende 30 minuten op 180 graden. Laat even afkoelen. Werk vervolgens met een botermesje de randen los en keer voorzichtig om op een bord. Als u een stenen vormpje gebruikt, kunt u het taartje het best in de vorm opdienen.

Serveer met geroosterde pijnboompitten en een plakje hardgekookt ei, eventueel gegarneerd met verse spinazieblaadjes en een snuf chilivlokken.

Maak ook eens deze spinaziepannekoekjes.

Geen reactie's

Geef een reactie