Succesnummer (courgettecake)

Het is voor de betrokkenen een van de hoogtepunten des levens, maar een kleine ramp voor afvallers als ik: een bruiloft. Het laatste huwelijk dat ik bijwoonde, was een groot culinair festijn. Naar het merendeel heb ik dus alleen maar gekeken. Weemoedig dacht ik terug aan mijn eigen bruiloft, in 1998. In korte tijd was ik weer eens 28 kilo kwijtgeraakt. Met ijzeren zelfbeheersing vocht ik mij maandenlang een weg langs alle dagelijkse verleidingen. ‘Nee zeggen’ werd een gewoonte. En toen gingen we op huwelijksreis: naar Turkije, Syrië en Libanon.

Oké, de bevolking keek af en toe wat ongelovig toen we vertelden dat we net waren getrouwd. In het Midden-Oosten huwen vrouwen op aanmerkelijk jongere leeftijd. Om ons te plezieren, werden we getrakteerd op lokale lekkernijen. In Turkije desserts met room en suiker, in Syrië taartjes en in Libanon ijs met vruchten. Weigeren was geen optie.
Mijn magere kersverse echtgenoot zei nog dat ik dit alles echt niet hoefde op te eten, dat hij dat wel zou doen. Heel genereus. De toetjes verdwenen sneller dan hij zijn wijze woorden kon uitspreken. Blijkbaar huisde in mij een groot suikerbeest dat tijdens het afvallen in slaap was gesukkeld. De daaropvolgende dagen liep ik watertandend langs alle bakkerijen. Er waren er veel. Het beest bleek klaarwakker en vroeg om meer. En ik houd niet eens van zoet.

Een hartig hapje is me van die reis bijgebleven. Het was op basis van courgette, wortel en feta, ik maak het nog steeds.

Courgettecake

1 courgette, geraspt
2 worteltjes, geraspt
1 uitje, fijngesneden
4 eieren
1 stuk Turkse feta, in kruimeltjes
5 eetlepels bloem
1 flinke scheut olijfolie
2 theelepels knoflooksambal (verkrijgbaar in de toko), of 2 teentjes knoflook uit de knijper en 1/2 Spaans pepertje fijn gesneden
1 teentje knoflook, geperst
peper en zout
Rasp de courgette fijn, doe hetzelfde met de wortel. Snijd het uitje in stukjes. Meng deze ingrediënten in een schaal en voeg de eieren, de bloem, de feta, de peper en het zout en een flinke scheut olijfolie toe. Ik doe er voor de smaak altijd wat knoflooksambal doorheen, die geeft ook mooie rode accenten.
Dit mengsel stort u in een cakeblik dat is bedekt met een laag bakpapier. Bak ongeveer drie kwartier op 200 graden. Serveer warm of koud als voorafje of neem mee tijdens een picknick.

honeymoon

Geen reactie's

Geef een reactie