10 feb James’ sinaasappelcake met oregano
De gezondheidsaspecten die we aan voedingsmiddelen toeschrijven, kennen wij dankzij de wetenschap. Het eerste beschreven en gecontroleerde voedingsonderzoek verrichtte de Schotse medicus James Lind in 1747.
Lind was scheepsarts. Tijdens een zeereis van meer dan twee maanden brak scheurbuik uit, een ziekte die ontstaat door vitamine C-gebrek. De symptomen zijn onder meer: bloedend tandvlees, inwendige bloedingen en pijnlijke ledematen. Behandel je scheurbuik niet, dan is de aandoening dodelijk.
De dokter verdeelde twaalf zieke bemanningsleden in zes groepjes van twee. De mannen aten hetzelfde, maar elk koppel kreeg een dagelijkse aanvulling op het dieet. De eerste twee kregen een liter cider als extraatje, de volgende twee namen 25 druppels zwavelzuur, het daaropvolgende duo slikte zes theelepels azijn, het vierde stel dronk een half glas zeewater en de mannen uit het vijfde groepje aten twee sinaasappels en een limoen. De laatste twee kregen een kruidenpasta met gerstewater voorgeschoteld.
Na zes dagen kwam het onderzoek abrupt ten einde. Het fruit was op. Desalniettemin bleken de fruiteters compleet hersteld. De twee die cider kregen, vertoonden licht herstel. De overige acht voelden zich nog even belabberd als voor het onderzoek. Op basis van deze studie schreef Lind voortaan citrusfruit voor tijdens lange zeereizen.
Hij was daarmee absoluut zijn tijd ver vooruit – vitamine C is pas ontdekt in de jaren dertig. Mijn sinaasappelcake met oregano is een zonnig en smakelijk eerbetoon aan James Lind. Of er nog veel vitamines in zitten, na de kook- en baktijd? Waarschijnlijk niet.
Ingrediënten voor sinaasappelcake met oregano, tussendoortje voor 15 personen.
1 flinke mandarijn (biologisch)
1 sinaasappel (biologisch)
4 eieren
75 g suiker
275 g amandelmeel
snuf zout
8 g bakpoeder
2 tot 3 theel. oregano (gedroogd)
2 tot 3 eetl. olijfolie
taartvorm (diameter 24 cm)
Leg het ongeschilde fruit in zijn geheel in een magnetronschaaltje en dek af met magnetronfolie. Zet de magnetron op 700 watt en verwarm 2 tot 3 minuten. Als u geen magnetron heeft, kookt u het fruit gedurende een uur in een pan met water. Laat afkoelen.
Mix de eieren in een beslagkom schuimig. Doe de suiker erbij en meng goed. Snijd het fruit in stukken (kontje eraf), verwijder pitjes en blender tot moes. Doe bij het eimengsel en mix wederom. Voeg amandelmeel, zout, bakpoeder, oregano en olie toe. Spatel door het beslag.
Neem een taartvorm. Bekleed die met vochtig bakpapier. Giet het beslag in de vorm. Bak gedurende 30 tot 35 minuten in de (hetelucht)oven op 180 graden. Controleer met een satéprikker of de cake gaar is. Laat afkoelen en snijd de sinaasappelcake in stukken. Garneer eventueel met jam.
Trek in cake met bloedsinaasappel?
Geen reactie's