14 apr Prinsessendiner (Sabanagh Bel Lahm Al-Mafroom)
Hij was steenrijk en potent. Voormalig koning Abdullah (1924-2015) van Saoedi-Arabië was met meer dan veertig vrouwen getrouwd. Een van zijn laatste echtgenotes baarde vier meisjes. Toen zij zeventien jaar geleden de benen nam naar Engeland, sloot hij zijn dochters op in een paleis in Jeddah.
Dat kan daar. Meisjes mogen er wel meer niet: niet zonder toestemming van vader, broer of echtgenoot op reis en al helemaal niet sporten in het openbaar. Toen Abdullah in 2012 een judoka en een hardloopster toestond af te reizen naar de Olympische Spelen in Londen oogstte hij wereldwijd lof: school er toch een goede vent in deze dictator? Hij deed meer. Op het moment dat Khalid Mohsen Al-Shaeri uit Riyad – met een gewicht van 620 kilo – zijn woning niet meer kon verlaten, beval Abdullah opname in het koninklijk ziekenhuis en liet de man onder dwang afvallen. Begin 2014 bleek hij gehalveerd. Hij moet er blijven tot hij een normaal gewicht heeft. En nu is Abdullah dood. Zijn broer Salman nam het stokje over.
Voor zijn dochters, Sahar, Maha, Hala en Jawaher, is Abdullah altijd onverminderd streng gebleven: ‘Jullie mogen naar buiten als jullie moeder terugkeert.’ De vrouwen maakten in 2014 door middel van een Skype-interview met het Britse Channel 4 wereldkundig dat ze tegen hun wil vastzaten en nauwelijks te eten en te drinken kregen. Een bizar contrast met de steeds dikker wordende meisjes in het land. Voor hen was er wel wat hoop toen Abdullah donderdag in de lente van 2014 liet weten dat zij in de toekomst misschien op school mogen sporten. Maar wat gebeurt er nu met de vier prinsesjes nu hun vader er niet meer is?
Hoewel dikmakers als frisdrank en fastfood in Saoedi-Arabië populair zijn, is de traditionele keuken smakelijk en gezond. Sabanagh Bel Lahm Al-Mafroom is een klassiek blijvertje. Kan worden gemaakt met lamsgehakt, maar ook met biefstuk. Die vrijheid heb ik maar genomen.
Ingrediënten voor 4 personen
500 gr spinazie
2 rode uien, gehakt
scheuten olijfolie
3 smaakvolle tomaten
1 theelepel zwarte peper
1 theelepel komijnpoeder
4 biefstukjes, in dunne plakken
1 theelepel zwarte peper
zout naar smaak
1 theelepel komijnpoeder
1 citroen, geperst
1 witte ui, gehakt
½ bosje platte peterselie, gehakt
½ bosje koriander, gehakt
Was de spinazie grondig, droog en hak fijn. Zet apart. Hak de uien en bak ze in de olie tot ze glazig zijn. Snijd de tomaten in stukken, voeg bij de uien. Roer. Doe dan de peper, komijn en het citroensap erbij. Meng. Laat 10 minuten pruttelen, roer af en toe. Snijd de biefstuk in plakjes, bestrooi met peper, zout en komijn. Bak in een aparte pan de ui glazig, doe dan het vlees erbij en roerbak bruin. Voeg de spinazie en de peterselie bij het tomaatmengsel. Roerbak tot de spinazie is geslonken en proef op smaak. Doe dan het vlees erbij, meng goed en serveer. Strooi de koriander erover. Eet met Turks brood of couscous.
Foto uit familiebezit en verspreid door Channel4: Koning Abdullah met zijn dochters, van links naar rechts:
Sahar, Maha, Hala en Jawaher.
Geen reactie's