Keizerlijk bunkeren (pompoentaart)

Gaf de weegschaal meer dan 50 kilo aan, dan was het goed mis. De beeldschone keizerin Sisi van Oostenrijk (1837 – 1898) had een grote obsessie: haar gewicht. Bij voorkeur at ze gesuikerde viool­tjes. Urenlange wandelingen met haar gevolg moest die uitspatting weer compenseren. Ook had de keizerin last van vreetbuien. In haar verblijf in Engeland liet ze van de slaapkamer naar de keuken een wenteltrap aanbrengen. ­’s Nachts kon ze dan ongestoord bunkeren, om de volgende dag als een bezetene te gaan paardrijden. Haar echtgenoot Franz Joseph I was daar niet bij, die zette zijn tanden louter in de naar hem genoemde KaiserbrötchenWat zet je een keizerlijke zoetekauw voor, die toch íéts substantieels moet eten? Taart natuurlijk, maar dan wel een van pompoen en zoete aardappel. Vezelrijk, laag in calorieën, boordevol vitamines en lekker zoet.

Pompoentaart
Ingrediënten voor 6 personen

voor de vulling

1 flespompoen
2 zoete aardappelen, geschild
olijfolie
peper en zout
flinke snuf ras el hanout (grote supermarkt of toko)
2 biologische kipfilets, in blokjes
2 uien, in blokjes
1 paprika, in fijne reepjes
4 tenen knoflook
wat citroenrasp van biologische citroen
wat limoensap
2 eieren
1 eigeel, losgeklopt

voor de korst

150 g (volkoren) bloem
flinke snuf zout
snuf komijn
150 g (volle) kwark
5 eetl. olijfolie
klont roomboter (om in te vetten)
eventueel: een handvol eetbare viooltjes

Snijd de flespompoen (butternut) en de zoete aardappel in gelijke blokjes. Bestrooi met zout en peper, besprenkel met olijfolie, meng goed, strooi uit over een bakplaat en grill 10 minuten. Schep om en laat dan in ongeveer 20 minuten in de oven garen op 220 graden. Test met een satépen of de blokjes gaar zijn. Laat even afkoelen. Kruid de kipfiletblokjes met ras el hanout. Peper flink. Laat intrekken. Bak ui en paprika zachtjes in wat olijfolie. Voeg de kip toe, laat bruinen. Doe dan de knoflook uit de knijper, het citroenrasp en de limoensap erbij, roer en bak zachtjes tot de kip gaar is.

Maak dan de korst: meng bloem, zout, komijn, kwark en olijfolie tot een mooi deeg en leg even in de ijskast. Vet de springvorm (20 cm) in. Pureer tweederde van het pompoenmengsel, klop het restant blokjes erdoorheen, met de eieren. Voeg dan het kipmengsel toe. Meng en laat even staan. Bestrooi het werkoppervlak met wat bloem. Leg een klein gedeelte van het deeg apart.

Rol de deegplak uit, bekleed de ingevette springvorm ermee. Snijd de randen schoon. Stort het pompoen-kipmengsel in de vorm. Maak van het restant deeg reepjes en beleg de taart ermee, als ware het een klassieke appeltaart. Bestrijk met het eigeel. Bak 40 minuten op 220 graden. Kan koud of warm worden gegeten. Snijd in puntjes. Leuk om die te bestrooien met viooltjes. Tip voor vegetariërs: de kip kan worden vervangen door 250 gram komijnekaas.

Pompoenen zijn in de herfst en winter volop verkrijgbaar.

SisiTaart01

tumblr_mhvba2Bcnv1r3ro8zo1_1280

SisiTaart02

Geen reactie's

Geef een reactie