06 dec Comeback van het peertje
Vrouwen die geregeld een peertje eten, komen minder snel aan dan vrouwen die dat niet doen, las ik onlangs op de Amerikaanse gezondheidssite the Real Age. Een rijpe handpeer schijnt stoffen te bevatten als flavenoïden die simpel gezegd korte metten maken met schadelijke elementen in het voedsel. Nu kun je met dat soort nieuws alle kanten op. Het zou namelijk ook zo kunnen zijn dat juist die vrouwen die graag hun tanden in een stuk fruit zetten een voorliefde voor bewegen hebben en daardoor minder gauw in gewicht toenemen.
Twee perensoorten voeren tegenwoordig de boventoon: de Conference en de Doyenné du Comice. Waar zijn trouwens de oude soorten gebleven: de Joséphine de Malines en de Comtesse de Paris? Of het Nederlandse Zwaanhalsje? Sierlijke namen voor klassieke perensoorten. Zijn die gedegenereerd en verbannen naar de eeuwige perenvelden? Of maken ze binnenkort een comeback, dankzij de medewerkers van the Real Age die ook de basis van onderstaand recept hebben bedacht – en waar ik op ben gaan variëren.
Pompoen-peersoep voor 4 personen
1 flinke prei, in ringetjes
1 sjalot, in blokjes
2 tenen knoflook, grof gesneden
1 flespompoen, in blokjes
2 handperen, geschild en in stukjes gesneden
1 flinke scheut olijfolie
1 liter groentenbouillon
peper en zout naar smaak
1 stukje blue stilton, verkruimeld
4 gedroogde, gewelde peertjes in stukjes
Snijd de groenten en de peertjes in gelijke stukken en leg ze op een ovenplaat. Besprenkel ruim met olijfolie en rooster gedurende 35 minuten in de oven (op 250 graden). Grillen kan trouwens ook. Door de warmte caramelliseert de peer en geeft de soep een zoete smaak. Doe vervolgens de groenten in een blender, voeg wat bouillon toe en maak er een gladde massa van. De structuur van de soep is iets grover als er een staafmixer wordt gebruikt. Doe de puree bij de rest van de bouillon en roer goed. Verwarm en voeg peper en zout naar smaak toe. Serveer in kommen en verkruimel er blue stilton of een andere blauwschimmelkaas overheen. Garneer met stukjes gedroogde, gewelde peer. Kan tijdens de lunch worden gegeten – op bijvoorbeeld derde Kerstdag – als de authentieke perenvorm weer neigt naar appelformaat.
Luis Egidio Meléndez (1716–1780), stilleven met meloen en peren.
Geen reactie's