
01 apr Pistache pastiche
Omdat er onverwacht iets te vieren viel, zocht ik in het taartschap van mijn supermarkt naar een traktatie. Terwijl ik rondkeek, sprong iets in het oog: de kleur groen. Die verwees niet naar gezond, maar naar pistache. Met een paar Dubai-pistacheflapjes, yuzu-pistacheslofjes en pistache-cheesecakepunten ging ik weer naar buiten.
De Dubai-flapjes verwezen naar een TikTokfoodtrend van een tijdje geleden; kleurrijke chocoladerepen met diverse vullingen, in 2021 ontwikkeld door Sarah Hamouda, een Brits-Egyptische ondernemer in Dubai.
Tijdens haar zwangerschap ontwikkelde Hamouda een enorme zoetzucht. Omdat in haar ogen niets voldeed, bracht ze een bijzondere reep op de markt met een vulling van lokale ingrediënten en knapperige pistache: de Dubai-reep. Haar bedrijf Fix Dessert Chocolatier is – mede dankzij TikTok – een enorm succes. Voor een (namaak)reepje van 200 gram betaal je hier al gauw 25 euro.
Wanneer een supermarkt inhaakt op een hit, dan is de rage een feit. Ik heb inmiddels vele imitaties geproefd. Voor het echte werk moet u naar Dubai. Blijft u liever hier en gaat u voor nep, weet dan dat de overtreffende trap van zoet bestaat.
Om gezondheidsredenen was het tijd voor een hartiger variant. Eentje die makkelijk te maken is en waarvoor u niet de hoofdprijs betaalt. Wel eentje die pistache bevat, en ook calorierijk, maar zonder toegevoegde suiker.
Ingrediënten voor pistache-bloemen, nagerecht of tussendoortje voor 6 personen
75 g gepelde pistachenoten, houd een paar achter voor de garnering
60 g pure chocolade, 72% cacao
20 g cacaopoeder
snuf kardemom
snuf zout
chilivlokken naar smaak
75 g mascarpone of clotted cream
1 pakje bladerdeeg
ter garnering: roze peperbes, een stukje verkruimelde feta
Doe de pistache in een keukenmachine en maal grof. Doe in een beslagkom. Maal vervolgens de chocolade fijn. Meng met de pistache. Voeg de kardemom, het zout, de cacao en de chilivlokken toe en schep om. Lepel de mascarpone of de clotted cream erdoor. Kneed tot een stevige massa.
Mocht het mengsel te droog zijn, dan kunt u extra mascarpone toevoegen. Dek af en zet koel weg. Rol het bladerdeeg uit en snijd in vierkanten, van ongeveer 10 bij 10 centimeter. Drapeer de vierkantjes in een (siliconen) cupcakevorm (vet de vorm eventueel in).
Draai van het pistache-chocolademengsel zes balletjes. Leg steeds een balletje in het midden van het deeg. Geef een draai aan de punten, zodat het deeg er als een bloem uitziet. Zet de vorm in de (hetelucht)oven en bak de pistachebloemen in 15 tot 20 minuten goudbruin op 210 graden.
Laat iets afkoelen. Haal de pistache-bloemen voorzichtig uit de vorm. Garneer met de peperbes, de fetakruimels en de achtergehouden pistachenootjes. Dit gerecht kunt u zowel warm als koud eten.
Geen reactie's