Perzische hangop

Perzische hangop met komkommer, munt en dille

Op zoek naar afleiding tegen mijn eigen zwartgalligheid – de wereld staat immers in brand – kwam ik het werk tegen van de Perzische arts Muhammad ibn Zakariyā Rāzī (865-925). Precies 1.159 jaar geleden werd hij geboren.

Rāzī was zijn tijd ver vooruit. Was je destijds zwartgallig, dan was er sprake van een lichamelijke ziekte, een disbalans tussen de vier lichaamssappen: bloed, gele gal, zwarte gal en slijm. Zijn die sappen in verhouding, dan was er volgens Rāzī sprake van een optimale gezondheid. Zijn doel was een middel vinden tegen zijn eigen toenemende slechtziendheid. Dat was tevergeefs.

Rāzī heeft meer dan tweehonderd geschriften nagelaten, maar daar zaten bij mijn weten geen voedingsadviezen bij. Als eerbetoon besloot ik desalniettemin mast o khiar te maken, een klassiek Perzisch bijgerecht met komkommer, munt, dille en uitgelekte yoghurt (hangop of labneh).

Labneh is in een gemiddelde Turkse of Marokkaanse winkel ook kant-en-klaar te koop. Het nadeel is dat die doorgaans bremzout is. Zelf maken is een eitje. De kleine knapperige snoepkommers uit de supermarkt zijn voor dit gerecht heel geschikt.

Geen reactie's

Geef een reactie