Nieuwjaarscake

Nieuwjaarscake van oma

Het recept voor een geslaagd kerstmaal was een kleine eeuw geleden simpel. Ook in de Volkskrant van 1926 stonden mijn culi-collega’s de thuiskok al bij. ‘Wij willen gaarne meehelpen de gezelligheid te verhogen en den arbeid van moeder de vrouw te verlichten, in de hoop dat alle baksels en brouwsels goed zullen gelukken.’

Een ding was duidelijk: ‘Allereerst dient gezorgd voor een lekker stukje vleesch aan tafel!’ Dat moest een gans of kalkoen zijn. Had je weinig geld, dan was een stukje wild ook toereikend, zoals een konijntje. Helaas stond dat dier in laag aanzien, culinair gesproken. Gelukkig was er hoop: ‘Als we het maar smakelijk weten klaar te maken, voldoet het even goed.’

Het advies was het beest te bereiden als een haas, gestoofd in rode wijn, suiker en flink wat kruidnagelen. De konijnensmaak viel dan niet meer op. Sowieso waren de collega’s niet vies van specerijen, getuige het recept voor kerstcake.

In de wetenschap dat niet iedereen een stuk wild kan bemachtigen en een stukje taart altijd wel zijn weg vindt, heb ik het cake-recept onder handen genomen.

De originele versie bevat 150 gram suiker. Tegenwoordig kunnen we met minder toe. Bestrooien met poedersuiker vond ik ook niet nodig. Aangezien de onderkant mooier was dan de bovenkant, heb ik de cake omgekeerd en van gouden pareltjes voorzien.

Ingrediënten voor kruidige nieuwjaarscake, voldoende voor 10 plakjes

1 pot sterke thee (bijv. earl grey)
25 g krenten
100 g rozijnen
150 g boter
3 eieren
100 g suiker
snuf zout
1 eetl. kaneel (afgestreken)
½ eetl. kruidnagelpoeder (afgestreken)
1 theel. nootmuskaatpoeder (afgestreken)
100 g gezeefde bloem + een beetje extra
5 g bakpoeder

ter decoratie: gouden pareltjes (in het bakschap van de supermarkt)
(siliconen)bakvorm (doorsnee 19 cm)

Zet een pot sterke thee en giet in een kom. Stort de krenten en de rozijnen erin en laat een uurtje wellen. Giet af, laat uitlekken en dep droog.

Neem zachte boter en roer of mix die tot een romige massa. Voeg een voor een al kloppend de eitjes toe. Meng de suiker met het zout en de kruiderij. Voeg toe aan het botermengsel en mix goed. Voeg daarna beetje bij beetje de bloem met het bakpoeder toe.

Bestrooi de krenten en de rozijnen met een beetje bloem (dan verdelen ze zich gelijkmatiger). Meng door het beslag. Giet in een (ingevette) bak- of springvorm en bak gedurende 30 tot 35 minuten in de (hetelucht) oven op 190 graden.

Controleer met een satépen of de cake gaar is. Laat afkoelen en keer om op een schaal. Bestrooi met de pareltjes en snijd in punten.

Dat het u wel moge bekomen.

Toch graag een stukje gans op tafel? Maak dan dit recept.

Geen reactie's

Geef een reactie