14 apr Nelson Mandela’s pindasoep om gezond te blijven
Alhoewel ik tegenwoordig continu een trainingspak draag, zegt dat niets over mijn gesteldheid. Corona haalt bij mij niet het gezondste eet- en drinkgedrag naar boven. Omdat niemand weet hoelang deze situatie nog gaat duren, ben ik naarstig op zoek naar een manier om gezond te blijven.
Zijn er mensen die in het verleden een langdurige isolatie goed hebben doorstaan? Ja, neem Nelson Mandela, die bracht 27 jaar door in gevangenschap en oogde toch verrassend kwiek bij zijn vrijlating in 1990. Onze ontberingen vallen in het niet als we die vergelijken met de zijne.
Mandela (1918-2013) was een sportman, een fanatiek bokser én een ballroomdanser. Door structuur aan te brengen in zijn dagelijks leven bleef hij zich energiek voelen. Hoe klein zijn cel ook was, elke dag liep hij een uur hard, daar had hij geen sportschool voor nodig.
De maaltijden op Robbeneiland waren buitengewoon karig. Hij verlangde naar het eten uit zijn jeugd, maar ook naar kip curry, en vooral naar amasi, een gefermenteerde yoghurtsoort. Die was volgens hem lekker dik en zuur. Mijn eetlust is zonder twijfel ongeëvenaard, schreef hij in 1970 aan zijn vrouw Winnie.
In de laatste jaren van zijn detentie verbeterden zijn leefomstandigheden: hij kreeg een woning, een kok en, tot zijn grote genoegen, een tuin.
Na zijn vrijlating kookte chef-kok Xoliswa Ndoyiya voor hem. Zij schreef een boek over zijn favoriete gerechten. Deze stevige groentesoep is van haar hand. Al kokende heb ik hem naar de mijne gezet.
Nelson Mandela’s pittige pindasoep met spinazie, voorgerecht voor 4 personen
scheut olijfolie
1 flinke ui, gehakt
1 teen knoflook, gehakt
5 flinke bospenen, in plakjes
1 liter groentebouillon
scheut worcestersaus
2 grote aardappelen (kruimig), geschild en in blokjes
2 eetl. (Surinaamse) pindakaas
200 g spinazie
Bereiding
Verwarm een flinke scheut olijfolie in een stevige koekenpan. Fruit het uitje langzaam goudbruin. Voeg de knoflook en de plakjes wortel toe en laat lekker garen. Neem een soeppan en verwarm de groentebouillon. Doe het ui-wortelmengsel erbij en laat 15 minuten zacht pruttelen. Voeg de worcestersaus toe.
Blender het geheel tot een gladde massa. Voeg dan de blokjes aardappel toe en kook die in 20 minuten gaar. Haal ze eruit, stamp ze fijn en voeg ze al roerend toe aan de soep. Doe de pindakaas erbij. Ik nam Surinaamse, die is lekker pittig.
Wok de spinazie in wat olijfolie, laat slinken, hak fijn en blender even. Voeg dat mengsel toe aan de soep, warm nog even door en garneer met een spinazieblaadje. Wat brood is er lekker bij.
Zonder spinazie smaakt Nelson Mandela’s pittige pindasoep trouwens ook goed.
Meer pindasoep maken? Kijk dan hier.
Geen reactie's