12 nov Marie Louise
Zoektochten vormen de rode draad in het werk van Marie Louise Schipper. Haar belangrijkste is de speurtocht naar gezondheid. Sinds 2007 schrijft zij kookcolumns voor de Volkskeuken van de Volkskrant. Nieuwe gezondheidsrages en wetenschappelijke ontwikkelingen neemt ze op de korrel. Wat goed of slecht is voor ons, lijkt voor iedereen verschillend te zijn. Om die reden besloot zij haar carrière een nieuwe wending te geven en in 2019/2020 een opleiding te volgen tot leefstijlcoach onder het motto: meten is weten, maar we blijven wel lekker eten.
Natuurlijk was de komst van corona een spelbreker, maar dat stond afstuderen niet in de weg. Pandemieën zijn van alle tijden, maar wat kunnen we leren uit het verleden? De gevolgen van overgewicht volgde ze sowieso al op de voet, maar nu met extra aandacht. Om tijdens corona gezond te blijven, is een uitdaging. Ze bedacht een methode op maat. Meer weten? Neem gerust contact op.
In 2012 verscheen trouwens bij uitgeverij Atlas Contact haar boek De Dikke Diëtist, een pleidooi om vooral het mes ter hand te nemen en te gaan koken. Op YouTube-kanaal De Schipperskeuken kun je haar kookervaringen volgen.
Als zij voor de Volkskeuken van de Volkskrant een bijdrage schrijft, duikt ze graag in de geschiedenis. Sinds 2007 schrijft zij kookcolumns over aankomen en afvallen en belicht de culinaire kant van dieetvoedsel. Nieuwe diëten en wetenschappelijke ontwikkelingen neemt ze op de korrel. De gevolgen van de obesitasepidemie volgt ze op de voet. Resultaat daarvan was het boek De dikke diëtist dat in 2012 is verschenen bij uitgeverij Atlas Contact. Haar kookervaringen zijn ook te zien op youtubekanaal De Schipperskeuken.
In 2005 en 2006 verscheen de film en het boek Tulpengoud, een gezamenlijke productie met fotograaf en documentairemaker Leo Erken. In dat boek beschreef zij hoe hedendaagse tulpenkwekers in de ban raakten van het grote geld dat nieuwe tulpensoorten opleverden.
Contact
Alle teksten: Marie Louise Schipper
info@marielouiseschipper.nl
+31 6 29046203
Voor lezingen: de Schrijverscentrale
Joan de Vries
Geplaatst op 20:25h, 27 januariKeizerlijk bunkeren was echt heerlijk, het voorbereiden was veel werk, snijden, hakken etc. maar het resultaat mocht er dan ook zijn, echt een recept voor in het weekend of in een vakantie, niet voor door de week, heerlijk gegeten dus. Bijzonder vond ik het deeg, heel lekker en binnenkort wordt de taart gemaakt met tofu voor de vega’s onder ons!. Ben benieuwd naar een volgende aflevering van de volkskeuken, de editie wordt zeker bewaard. Succes met uw werk en vriendelijke groeten, de heer Joan de Vries
marielouise
Geplaatst op 22:13h, 27 januariWat ontzettend leuk om te horen. Ben benieuwd hoe de tofu-versie is. Iets voor Aziatische royalty’s?
Tilly Smidt Almere
Geplaatst op 10:08h, 10 oktoberHoi Marie Louise,
Hoe gaat het met je?
Als je wilt weten hoe ik van 270 kilo naar 130 ben gegaan, kom dan nog eens een kopje koffie bij me halen.
En dat zonder hulpmiddelen.
Je schrijft nog steeds leuke stukken.
Hartelijke groet,
Tilly Smidt
marielouise
Geplaatst op 10:41h, 11 oktoberDankjewel Tilly! Dat lijkt me heel leuk!
Woet Gianotten
Geplaatst op 23:13h, 01 decemberHoi Marielouise,
Ik kijk ongeveer iedere twee jaren op facebook en zag nu dat je al lang geleden probeerde contact te krijgen.
Onze adressen zijn kennelijk veranderd sinds we al heel lang geleden contact hadden..
Mijn E-mail adres is nu woetgia@ziggo.nl
Erna’s E-mail adres is ernagia@gmail.com
Toevallig hadden we het enige weken geleden nog over jou en je zoektocht.
Leuk om te horen hoe het daarmee gegaan is.
Met hartelijke groeten
Woet Gianotten
Anly van Oostendorp
Geplaatst op 06:44h, 21 maartLang geleden heeft Kien Seebregts het Piraten kookboek geschreven. Mijn zoon is inmiddels 27 en toen hij klein was hadden we dit boek geleend van de bibliotheek, het was een groot succes. Helaas is dit boek nergens meer te krijgen, zelfs bij de grootste 2e hands boekenwinkel is het uitverkocht. Ik zou het heel erg leuk vinden om mijn zoon dit boek alsnog cadeau te kunnen doen. Heeft u een idee waar ik het nog zou kunnen kopen? Hartelijke groeten, Anly
marielouise
Geplaatst op 11:53h, 21 maartDag Anly van Oostendorp,
Wat leuk! Waarschijnlijk hebt u geluk bij boekwinkeltjes.nl: https://www.boekwinkeltjes.nl/s/?q=piratenkookboek&t=1&n=1&from=header&fbclid=IwAR1FPBejelSYoNaDrjwljy_xoYgYkn-hnkyGpCaHbxwZKzPyZ0ZrUnBhisw
jan glas
Geplaatst op 16:19h, 02 maartIk ben op zoek naar een paddenstoelengerecht uit de Volkskeuken, uit 2021? Ik meen dat het van Marcus Huibers was. Ik had het uitgeknipt, maar kennelijk niet, want ik kan het niet vinden. Kunt u mij aan het recept helpen. Het was een recept met diverse soorten paddenstoelen.
Jan
glas.
Gert Lesterhuis
Geplaatst op 20:46h, 21 januariHallo Marie Louise,
Ik las jouw stukje over Oliver Hardy en Stan Laurel. Je schrijft dat hij 2 jaar na Hardy is overleden, dus in 1959. Volgens mij moet dat 1965 zijn als ik andere bronnen er bij pak.
Totaal niet belangrijk, maar ik mee het even.
Groeten, Gert
Marie Louise Schipper
Geplaatst op 20:37h, 22 januariDankjewel Gert! Ik pas het aan.
Francine Mendelaar
Geplaatst op 16:07h, 12 februariBeste Marie-Louise,
In de Volkskrant zag ik een recept voor cakejes met bloedsinaasappels en amandelen (maart 2022). U gebruikt slagroom in plaats van boter. Mijn vraag is: moet de slagroom eerst opgeklopt worden (half of helemaal) of juist niet?
Dank voor het antwoord
Met vriendelijke groet,
Francine
Marie Louise Schipper
Geplaatst op 18:40h, 12 februariBeste Francine, ik heb de slagroom niet opgeklopt. Zal binnenkort eens proberen, of er verschil is!
Hartelijke groet,
Marie Louise
Francine Mendelaar
Geplaatst op 08:56h, 13 februariDank voor uw reactie. Ik ga het recept uitproberen nu er nog bloedsinaasappels zijn. Ik zag een aantal recepten voor zogenaamde wolkencake. Daarin werd de slagroom wel geklopt. Vandaar mijn vraag. Hartelijke groet, Francine