17 sep Liefdesappeltjes, ode aan de tomaten!
De Fransen noemden ze liefdesappeltjes, want tomaten waren potentieverhogend. Die pommes d’amour belandden in de 19de eeuw geregeld op hun bord. In Nederland waren veel hobbyisten die ze teelden. Als de pontamoertjes rood kleurden, was het tijd om de streng af te knippen en op te hangen ter decoratie, want die vruchtjes waren giftig, zo dacht men.
Hilgert Camfferman uit Naaldwijk wist wel beter. Zijn broer Jacobus Johannes was in Engeland geweest en had wat zaadjes voor hem meegebracht, daar waren tomaten helemaal hip. Hilgert bracht in 1895 twee kistjes tomaten op de markt. Niet dat ze gretig aftrek vonden, Westlanders vonden het maar ‘groote bonkerige vuilsmakende appels’.
Het duurde nog zeker 25 jaar eer de tomaat veelvuldig in de Hollandse soep belandde. Toen Camfferman zijn ogen sloot – in 1948 – kreeg hij in het Dagblad voor Amersfoort een mooi overlijdensbericht. Een oprechte ode aan ‘de Tomatenvader’.
Dat de productie van deze Andesvrucht, door Spaanse ontdekkingsreizigers in Europa geïntroduceerd, hier zo’n vlucht zou nemen, hebben we dus te danken aan Camfferman. Momenteel is op mijn dakterras de tomatenoogst in volle gang. Tijd voor een ode.
Voor de basis
4 tot 6 tomaten, variërend in grootte
½ rode ui, in blokjes
½ Spaans pepertje, van zaad en zaadlijsten ontdaan, in blokjes
1 hardgekookt ei, in stukjes
½ flinke avocado, in blokjes
3 tot 4 takjes koriander, fijngehakt (inclusief stengeltjes)
Scheut olijfolie
Peper en zout naar smaak
Snuf komijnpoeder
Scheut limoensap
Voor de koriandersalsa
Wat takjes koriander (stuk of 6)
Het vruchtvlees van 2 tot 3 tomaten
1 teen knoflook
½ rood pepertje
¼ rode paprika
Scheut olijfolie
Snijd een dakje van de tomaatjes en leg apart. Lepel het vruchtvlees uit het andere deel. Snijd dat fijn en doe in een kom. Houd het vruchtvlees van 2 tot 3 tomaatjes achter de hand, dat heeft u later nodig voor de salsa.
Voeg de ui, het pepertje, het ei, de avocado en de koriander toe. Doe dan de olijfolie, de kruiderij en het limoensap erbij en en schep goed om. Tijd om de tomaatjes te vullen en het dakje erop te zetten.
De koriandersalsa is een fijne saus om achter de hand te hebben, een perfecte aanvulling bij tomatengerechten. Doe alle bestanddelen in een keukenmachine en laat een paar keer draaien, de structuur mag grof zijn. Voeg olijfolie toe en breng op smaak met peper en zout. Serveer naast de gevulde liefdesappeltjes.
Meer tomatengerechten?
Geen reactie's