kwarkpannenkoekjes

Oma’s kwarkpannenkoekjes

Grootmoeder is altijd binnen handbereik in de Duitse deelstaat Saksen. Zo zag ik haar geregeld in de supermarkt. Neem oma Hartmann, die prijkt in vol ornaat op de verpakking van de Kalter Hund. Nee, het gaat hier niet om een labrador die zich na een herfstduik in een moddersloot uitschudt, maar om een taartje dat wij kennen als arretjescake.

Een heimweegerecht dat ik in Saksen niet in het schap zag, is de Fettbemme, het vetbammetje. Een boterham die je besmeert met reuzel, plakjes augurk en die je vervolgens bestrooit met zout. Zeker een keer het proberen waard, maar daar is geen recept voor nodig.

Het Quarkkeulchen, een kwarkpannenkoekje, heb ik wel in de supermarkt aangetroffen. Het is een klassieker, eentje die volgens de liefhebbers refereert aan de DDR-tijd, toen oma uit bittere noodzaak van restjes de smakelijkste dingen op tafel zette. De kant-en-klaarversie haalt het niet bij zelfgemaakt, dus zetten we vandaag oma in het zonnetje.

Ingrediënten voor kwarkpannenkoekjes uit Saksen

1 kop sterke thee
3 eetl. rozijnen
250 tot 300 g kruimige aardappelen (gekookt)
250 g kwark (ik nam volle)
100 g meel
25 g suiker (optioneel)
1 ei
citroenrasp van een ½ biologische citroen
eventueel: flintertjes gerookte ham
klontjes bakboter
ter garnering: appelmoes, frambozen en poedersuiker

Tref de voorbereidingen voor dit recept in de ochtend (of in de avond als u de volgende dag met de pannenkoekjes wilt ontbijten). Zet een kop thee. Laat daarin de rozijnen een paar uur wellen. Kook de aardappelen gaar en laat goed afkoelen, dat is absoluut noodzakelijk.

Neem een beslagkom. Pureer de aardappelen en meng met de kwark en het meel. Doe er een snuf zout bij. Liefhebbers van zoet kunnen suiker aan het beslag toevoegen, noodzakelijk is dat niet. Kneed goed door. Voeg het ei toe. Het beslag mag niet te nat zijn. Doe er desgewenst meer meel bij.

Giet de rozijnen af en meng met het beslag. Doe de citroenrasp erbij. Aangezien dit een restjesrecept is, kunt u er allerlei lekkers aan toevoegen, bijvoorbeeld – voor de mogelijke vleeseters – flintertjes gerookte ham. Maak ronde koekjes van het beslag, formaat groenteschijf.

Laat in een koekenpan de boter smelten en bak de kwarkpannenkoekjes aan beide zijden goudbruin. Serveer met appelmoes of frambozen. Bestrooi eventueel met poedersuiker.

Trek in nog meer pannenkoekjes?

Geen reactie's

Geef een reactie