
12 mrt Krieltjes met kefir
Onlangs zag ik in mijn buurtsuper een verandering in het zuivelschap. Het is geen wereldnieuws, maar toch: kefirproducten rukken op. Het gaat hier om yoghurtachtigen die de gezondheid zouden bevorderen door goede bacteriën die heilzaam zijn voor de darmflora.
Kefir is een eeuwenoude gefermenteerde zuiveldrank uit de Kaukasus. Herders wisten melk langer houdbaar te maken door die in hun tassen te laten fermenteren met behulp van wat nu kefirkorrels heten. Eind jaren zeventig was er trouwens al een kefirrage, ik herinner me dat mijn moeder die korrels kocht in de biologische winkel. Dat noemden ze toen het yoghurtplantje.
Duik je dieper in de geschiedenis, dan blijkt dat kefir al rond 1888 in zwang was. In de onlinekrantenbank Delpher zag ik diverse advertenties, waaronder die van de ‘Eerste Kaukasische Kefir-inrichting’ uit Amsterdam: ‘Deze melk is sterk mousseerend (daarom ook wel melkchampagne genoemd) en is van een aangenamen, zuurachtigen smaak.’ Kefir bevat inderdaad een pietsje alcohol.
Het bedrijf prees de heilzame werking van kefir aan bij diverse aandoeningen, van longziekten tot bleekzucht: ‘Wanneer alle voeding ophoudt, kan kefirmelk nog met succes gebruikt worden.’
Heeft dat wat ik in de supermarkt zag nog iets met de originele kefir te maken? Nee, waarschijnlijk niet. Wilt u het drankje zelf maken, dan zijn er dus die korrels op de markt waarmee u kunt experimenteren. Voor de dressing in deze aardappelsalade volstaat een bezoekje aan de supermarkt.
Ingrediënten voor krieltjes met kefir, hoofdgerecht voor 2 personen
500 g krieltjes, ongeschild
150 ml kefir (bijvoorbeeld een potje Activia naturel)
scheut olijfolie
peper en zout naar smaak
handje zwarte olijven, fijngehakt
kruidenmengsel van takjes fijngesneden munt, dille, platte peterselie en bieslook.
fijngesneden zure augurkjes naar smaak
optioneel: gerookte forel
Kook de krieltjes in de schil gaar. Laat ze goed uitdampen en verwijder de donkere plekjes.
Neem een kom en schep daarin 150 milliliter kefir. Ik gebruik voor dit recept de naturelkefir van Activia omdat die dikker is dan de gemiddelde kefir die in een literpak zit (te vergelijken met een drinkyoghurt). Die is te dun voor een lobbig sausje.
U kunt trouwens ook een liter kefirdrank gedurende een paar uur laten uitlekken in een schone, van tevoren goed uitgespoelde fijnmazige doek. Deze kefirhangop heeft een mooie dikte en smaakt ook prima in deze krieltjessalade.
Klop de olijfolie door de kefir. Breng op smaak met peper en zout. Doe de fijngesneden olijven, kruiden en augurkjes erdoorheen. Drapeer deze saus over de nog lauwe krieltjes. Serveer er gerookte forel bij. Garneer met muntblaadjes en bieslookstengeltjes.
Voor een variant van deze aardappelsalade kunt u de krieltjes ook inmasseren met olijfolie en roosteren in de oven. Serveer ze als ze lekker krokant zijn en schep de kefirsaus eroverheen.
Geen reactie's