Koningseitje

Koningseitje uit de oven

Hij zou kunnen eten als een beest, maar liever pikt hij als een schichtig vogeltje tussen het graan. De Britse koning Charles vierde onlangs zijn 75ste verjaardag. Een mooie gelegenheid om de eetgewoonten van KC (spreek uit: Keessie) onder de loep te nemen.

Darren McGrady, zijn voormalige chef-kok, gaf hem deze koosnaam. McGrady deed in het verleden een boekje open over het eetgedrag van de koning. Zo at KC al biologisch toen het nog niet in de mode was. De term organic zette hij op de kaart.

Voor het ontbijt bestelde de koning – mits in het seizoen – twee pruimen, maar hij at er altijd slechts eentje. Toen de chef daags erna één pruim serveerde, kwam er onmiddellijk commentaar. Of het er voortaan toch twee konden zijn.

KC heeft aan geld geen gebrek, maar zit in een keurslijf. Als hij eens een keer ongezouten zijn mening geeft, krijgt hij een lawine van kritiek over zich heen. Logisch dat je dan eigenzinnige eetgewoonten ontwikkelt. Je moet toch wat.

In de coronapandemie publiceerde de koning het recept van zijn cheesy baked eggs op Instagram; het was een pleidooi om vooral te blijven koken. Daarnaast stak hij de kaasboeren een hart onder de riem. Charles’ gerecht is allesbehalve een ingetogen ontbijt, het is een van decadente romigheid. De koning blijkt toch een mens van vlees en bloed..

Koningseitje uit de oven, ontbijtgerecht voor 1 persoon.
100 g spinazie
olie om in te bakken
klont boter
1 ei
1 middelgrote tomaat, in blokjes
35 g zachte kaas (brie)
flinters (Zeeuws) spek
75 ml slagroom
15 g geraspte kaas (bijvoorbeeld pittige cheddar)

ter garnering: 3 kerstomaatjes
optioneel: sneetjes geroosterd brood

Wok de spinazie in een beetje olie totdat die een beetje geslonken is. Beboter een kleine vuurvaste schaal en bekleed met de spinazie. Laat een kuiltje in het midden vrij. Breek het ei in het kuiltje. Verdeel de tomatenblokjes over de spinazie.

Leg de brie tussen de tomaten. Voeg eventueel het spek toe. Breng op smaak met peper en zout.

Giet de room over de spinazie en het ei, let erop dat de dooier niet breekt! Bestrooi met de geraspte kaas. Garneer met de kerstomaatjes. Plaats de schaal in een (hetelucht)oven en bak gedurende 8 tot 10 minuten op 180 graden. De room blijft vloeibaar, dat hoort zo.

Laat dit ontbijtje een paar minuten afkoelen en eet het dan op. Stip met een sneetje toast in de dooier. Houdt u van een stevig eigeeltje, verleng dan de baktijd met een paar minuten.

Dit is een stevig ontbijt. Sla gerust de lunch over, dat doet de koning ook.

Geen reactie's

Geef een reactie