09 aug Melitta’s koffie-kardemomcakejes
De grootste huishoudelijke uitvindingen ontstaan meestal door grote ergernis. Kijk maar naar de uitvinder van het koffiefilter. De Duitse huisvrouw Melitta Bentz (1873-1950) hield erg van koffie. Destijds deed je het maalsel in de pot, je goot er heet water op en dan wachtte je tot de drab op de bodem lag. Het was onvermijdelijk dat die in je mond belandde en dat stoorde Bentz mateloos.
Ze ontwikkelde in 1908 een koperen zeef. De gaatjes ramde ze er zelf in. In het schoolschrift van haar zoon vond ze een vel vloeipapier, knipte het op maat en daarmee was het prototype van het Melitta koffiefilter een feit.
Melittafilters zijn tot op heden wereldwijd een begrip. Filterkoffie zou gezonder zijn dan andere vormen van koffiezetten – die bevat minder cholesterol – en is volgens sommige barista’s ook lekkerder. Opschenken is weer helemaal hip en heet tegenwoordig pour-over.
Koffie is in een baksel trouwens niet te versmaden. De filters zijn ook goed te gebruiken als cakevormpje, u maakt er leuke grillig gevormde cakejes mee.
Ingrediënten voor 10 tot 12 koffie-kardemomcakejes
1 kopje sterke (filter)koffie (125 ml)
flinke snuf kardemompoeder
eventueel: 2 tot 3 eetl. rozijnen
scheut melk
4 eieren
50 tot 75 g suiker
50 g boter (op kamertemperatuur)
200 g bloem
8 g bakpoeder
snuf zout
optioneel: gemalen walnoten ter garnering
10 tot 12 kleine koffiefilters (ik nam Melitta 101)
2 cakeblikken om de cakejes in te zetten
Neem voldoende koffie voor een sterk kopje. Voeg aan het maalsel een flinke snuf kardemom toe (dat is sowieso een lekkere koffietoevoeging). Ga voor ouderwets, neem een filter en giet geduldig op met heet water. Laat de rozijnen in de warme vloeistof wellen. Voeg daarna een scheut melk toe.
Neem een beslagkom en klop de eieren schuimig. Voeg de suiker toe en mix goed. Doe dan de zachte boter erbij en klop goed door. Meng de bloem met het bakpoeder en het zout en eventueel extra kardemom. Voeg het bloemmengsel toe en mix op hoge snelheid door. Giet dan het koffiemengsel met de rozijntjes bij het beslag en klop goed.
Vouw de filtertjes om op de ribbelranden, dan staan ze steviger. Lepel 2 volle eetlepels beslag in het filtertje, en plaats er 5 tot 6 naast elkaar in een cakeblik. Bestrooi desgewenst met het walnotenkruim. Schuif de blikken in de (hetelucht) oven en bak in 25 tot 30 minuten goudbruin, op 200 graden.
Controleer met een cocktailprikkertje of ze gaar zijn. Laat even afkoelen, scheur de filters open en wip de cakejes eruit.
Trek in nog een lekker koffiegerechtje? Maak dan Dalgona-koffie.
Geen reactie's