24 nov Knolselderij, een lekkere allemansvriend
Het lijkt alsof hij er altijd is geweest: onmisbaar in de erwtensoep, heerlijk in de aardappelpuree of in een salade. Knolselderij is een allemansvriend met een fijn karakter. Hij moet het niet van z’n uiterlijk hebben, maar is desondanks een smakelijke womanizer aan wie menig superfoodie haar hart verliest.
Komt door al die vezels hè. Het eten van knolselderij heeft volgens hen veel gezondheidsvoordelen, vandaar dat sommigen hem in de frituur gooien, als alternatief voor patates frites, en laten zwemmen in de dragonmayonaise.
Afkomst
Knolselderij komt oorspronkelijk uit Zuid- en Midden-Europa. Bij aankomst in Nederland, rond de 17de of 18de eeuw, duurde het even eer zijn populariteit was gevestigd. In een advertentie in de Middelburgsche Courant uit 1829, is de ‘beste Nijmeegsche knolselderij’ te koop voor 15 cent. Of het hier gaat om de kiloprijs is niet bekend.
Was dat een fiks bedrag? Op de site van het Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis (IISG), vind je een leuke calculator waarmee je prijzen uit het verleden – vanaf 1450 – kunt omrekenen (zoek op: waarde van de gulden versus euro). Volgens dit rekenmodel zou die 15 cent nu 1,47 euro zijn. Ter vergelijking: op 9 november 2019 betaalde ik voor mijn knol 99 cent.
Dit recept is geïnspireerd op de lekkere soep van goede vriend Laurens. Hij bracht mij op het idee om ook met die knol aan de rol te gaan.
Ingrediënten voor knolselderijsoep
voor-, hoofd- of bijgerecht voor 4 personen
1 liter water of (kippen)bouillon
1 knolselderij, geschild, in blokken
1 ui, fijngehakt
scheut olijfolie (om in te bakken)
peper en zout
1 flinke eetl. grove mosterd (ik nam Groningse)
4 sneden grof volkorenbrood, geroosterd, in repen
200 g spekblokjes, krokant uitgebakken
1 handje peterselieblad (plat), grofgehakt (of wat dragon)
Bereiding
Neem een pan, giet de bouillon erin (water kan ook, desnoods met een blokje) en zet op het vuur. Dan kunnen de selderijblokjes erbij. Laat in ongeveer 20 minuten garen. Fruit in de tussentijd een uitje in een scheut olijfolie goudbruin. Neem daarvoor de tijd en houd daarna apart.
Haal de gare blokjes uit de bouillon en doe in een kom. Giet er wat van het vocht bij en blender tot een puree. Voeg dit mengsel weer bij de bouillon en breng op smaak met peper en zout. Doe dan de ui erbij en voeg de mosterd toe. Rooster de boterhammen en bak de spekblokjes lekker krokant uit. Serveer de soep uit. Dan kan het spek erbij. Snijd het brood in repen (steek in de soep) en bestrooi het geheel met de peterselie.
Geen reactie's