17 jan Kipgehaktbroodje met een vleugje Ozempic
Toen ik op de eerste dagen van januari mijn supermarkt bezocht, verwachtte ik dat de gezonde producten in de aanbieding zouden zijn. Het kerstlekkers en de wijn lagen echter scherp afgeprijsd in het schap. Om af te vallen heb je in de supermarkt niets te zoeken.
Tegenwoordig zijn er andere middelen die gewichtsverlies bevorderen. Sinds 2018 is er medicatie, zoals Ozempic en Wegovy (semaglutide). In eerste instantie bedoeld voor patiënten met diabetes type II, maar ook geschikt voor mensen met obesitas. Met een wekelijks spuitje en onder verplichte leefstijlbegeleiding vallen de meesten af, gemiddeld 10 tot 15 procent. Stoppen zij, dan keren doorgaans de kilo’s weer terug.
In 2024 ontstond wereldwijd een tekort aan semaglutide, ondanks de bijwerkingen die niet voor de poes zijn, zoals misselijkheid. De eerste studies leveren bijzondere inzichten op: ook bij hart- en vaatziekten en dementie biedt het middel uitkomst. Ook opzienbarend: gebruikers maken gezondere keuzen. Uit zichzelf.
De afvalmedicatiemarkt bloeit. In Amerikaanse tijdschriften staan Ozempic-recepten. Er zijn ook kookboeken verschenen. Verwacht geen bijzondere gerechten, denk vooral aan de mediterraanse keuken: veel volkoren, veel groen, peulvruchten, noten, geen rood vlees, wel vis. En kip.
Het is belangrijk om voldoende te sporten en eiwitten te eten, om de spieren op peil te houden. De ingezakte Ozempic-butt of -face (Ozempic-kont of -kop) is inmiddels een begrip. Mijn versie van het gehaktbroodje van dr. Young uit Florida (artsen in de VS laten zich ook niet onbetuigd) heeft een lekkere bite en is geschikt om mee te nemen.
Ingrediënten voor een kipgehaktbroodje met bleekselderij en pastinaak, bijgerecht of tussendoortje voor 3 personen
275 g kipgehakt (biologisch)
1 sjalot, gesnipperd
3 stengels bleekselderij, in fijne plakjes
1 kleine pastinaak in blokjes
flinke snuf korianderpoeder
flinke snuf gemberpoeder
flinke snuf sereh
chilivlokken naar smaak
peper en zout naar smaak
2 eieren
2 eetl. tarwebloem + een beetje extra
evt. boter om in te vetten
evt. ter garnering: mosterd, augurkjes
Koop kippendijtjes en draai er in de keukenmachine gehakt van of koop kant-en-klaar kipgehakt. Doe in een beslagkom en voeg de sjalot, de fijngesneden bleekselderij, de pastinaakblokjes en de kruiderij toe. Bezuinig niet op de kruiden, een gehaktbroodje met weinig pit is niet lekker. Meng goed.
Voeg de eieren toe en de tarwebloem. Kneed tot een stevig mengsel. Bekleed een cakeblik met bakpapier of vet het bakblik in met boter en bestrooi met een beetje bloem. Stort het beslag in het blik en smeer gelijkmatig uit.
Bak het broodje gedurende 35 tot 40 minuten in de (hetelucht)oven op 190 graden. Controleer met een satépen of het gaar is. Laat een beetje afkoelen en snijd in plakjes. Serveer met een flinke salade. Mosterd en zure augurkjes smaken er lekker bij.
Geen reactie's