ketokadetjes

Ketokadetjes binnen handbereik

Er is een methode om gewicht te verliezen die van origine voor iets heel anders was bedoeld. Ik heb het over ‘keto’-eten; een dieet van vis, vlees, eieren, zuivel, koolhydraatarme groenten en vetten.

In 1921 ontdekte de Amerikaanse arts Russell Morse Wilder (1885-1959) een interessant bijeffect van deze voedingswijze: het bevrijdde kinderen met ernstige epilepsie van zware aanvallen. Zij hadden geen baat bij medicatie.

Wilder noemde dit het ketogeen dieet. Dat is dus gebaseerd op het eten waarvan wij denken dat het zeer ongezond is door de weinige koolhydraten en de vetrijkheid. Kan dat verantwoord zijn? Voor sommigen wel.

Doordat je lichaam vet als brandstof gaat gebruiken in plaats van koolhydraten, vinden er geen grote schommelingen plaats in de bloedsuikerspiegel. In dit proces is gewichtsverlies de bijvangst, vandaar de huidige populariteit onder volwassenen.

Nog altijd zijn er kinderen met epilepsie die in een van de academische ziekenhuizen een ketodieet krijgen voorgeschreven omdat medicatie niet of onvoldoende helpt. Wat er dan precies in hun hersenen gebeurt, is onduidelijk. De samenstelling van zo’n eetpatroon is maatwerk.

Toen epilepsiemedicatie in de jaren zestig in opkomst was, raakte het ketodieet op de achtergrond. Een pil slikken is natuurlijk makkelijker dan een dieet volgen, want eerlijk is eerlijk: een koolhydraatarm bestaan vraagt veel van ouder en kind en een zorgvuldige begeleiding.

Het ketogeen dieet is trouwens op dit moment voer voor wetenschappers. Deze manier van eten blijkt namelijk ook een positief effect te hebben op de gevolgen van diabetes type II, ADHD, depressies of psychosen.

Voor mensen die een dergelijk dieet op doktersvoorschrift volgen, gaat brood – hoe volkoren ook – doorgaans in de ban. In biologische winkels is ketobrood te koop dat helaas meer koolhydraten bevat dan je zou denken. Zelf bakken is dan een optie.

Ingrediënten voor keto, ontbijt- of lunchgerecht voor 2 tot 3 personen

150 g amandelmeel
30 g gebroken lijnzaad
1 theel. bakingsoda
1 tot 2 theel. karwijzaad
snuf zout
4 eieren
2 eetl. zachte boter
1 eetl. appelciderazijn

1 cupcakevorm (siliconen)

Meng in een kom het amandelmeel, het gebroken lijnzaad, de bakingsoda en het zout. Vijzel de karwij grof en doe bij het meelmengsel. Voeg de eieren, de gesmolten boter en de appelciderazijn toe. Roer tot een deeg.

Verdeel het deeg over de (siliconen) cupcakevorm. Ik gebruikte er een met zes vormpjes. U kunt ook bolletjes draaien en op een ingevette bakplaat leggen.

Bak de ketokadetjes in de voorverwarmde oven gedurende 20 tot 25 minuten op 180 graden, tot ze goudbruin zijn. Laat afkoelen. Beleg ze naar wens met bijvoorbeeld boerenkaas en komkommer op een bedje van roomboter (momenteel mijn favoriet) maar gewoon uit het handje zijn ze ook lekker.

Trek in een koolhydraatbeperkt taartje? Kijk dan hier.

2 Reactie's
  • Margriet Mulder
    Geplaatst op 19:29h, 11 februari Beantwoorden

    Dank! Zou je ze ook kunnen invriezen/ontdooien?

    • Marie Louise Schipper
      Geplaatst op 19:40h, 11 februari Beantwoorden

      Beste Margriet, dat heb ik nog niet geprobeerd. Wel heb ik ze na twee dagen koelkast opgepiept in de oven. Dat ging goed.
      Hartelijke groet,
      Marie Louise

Geef een reactie