kattetong

Kattetong? Goed zoet erfgoed

Een Arnhems meisje, een janhagel of een bokkepootje. Je kreeg er eentje na school bij een kopje thee en op zondag misschien twee. Hollands zoet erfgoed in combinatie met soberheid. Als mijn moeder van huis was, lag in de trommel een briefje met daarop in sierlijk handschrift: ‘Ik heb ze geteld.’

Dus bakte mijn vader gauw kattetongen, daar was hij een meester in. Ik heb zijn talent niet geërfd. Van de precisie die bij het maken van zoetwaren noodzakelijk is, krijg ik de zenuwen. Brandschoon bakgerei? In mijn keuken een lastige zaak.

Mijn verlangen naar een vers bros kattetongetje was echter onstuitbaar. Het was een combinatie van sentimentaliteit, simpele zoetzucht en nieuwsgierigheid.

Internationaal vermaard

Uit een klein onderzoek blijkt dat de uitvinder onbekend is. Volgens voedselhistorici gaat het om een Noord-Franse versnapering. Men vermoedt dat het koekje in de 17de eeuw is ontstaan. Zijn faam is echter internationaal: van Spanje tot de Filipijnen. In de Amerikaanse uitgave The Hotel St. Francis Cook Book uit 1919 is al een beschrijving gevonden. In Indonesië zijn zelfs speciale bakvormen verkrijgbaar zodat je een kattetong kunt maken in de kleuren van de regenboog.

Sinds 1892 zijn er ook chocoladevarianten. Dat was mij een brug te ver. Ik besloot rode te bakken in combinatie met het goudgele echte werk. Die kleurstof is verkrijgbaar bij kookwinkels en toko’s. In de supermarkten voorziet Dr. Oetker in de behoefte. Volg wel de aanwijzing op de verpakking.

Ingrediënten voor 40 kattetongetjes

100 g zachte boter

100 g poedersuiker

90 g bloem

snuf zout

het merg uit een half vanillestokje

3 eiwitten

kleurstof (ik nam ‘red’ van Silikomart)

bakpapier

Bereiding

Neem een beslagkom en spatel de suiker door de boter. Pak een handmixer en mix. Voeg een eiwitje toe. Doe in de maatbeker de bloem, het zout en het merg. Doe de helft bij het beslag en meng. Doe er een eiwit bij. Mix. Doe vervolgens weer wat bloem bij het beslag en het laatste eiwitje. Klop.

Dek het beslag af en laat een half uur in de koelkast staan. Meng de kleurstof door de helft van het beslag (volg de instructies op de verpakking).

Verwarm de oven voor op 200 graden. Bekleed een bakplaat met bakpapier. Vul een spuitzak met het beslag en plaats streepjes met een lengte van een centimeter of 6. Je kunt in vorm het experiment aangaan, de ene tong is de andere niet. Neem wel voldoende afstand in acht, zo’n 5 centimeter. Bak in ongeveer 12 minuten goudbruin, of, zoals ik heb gedaan, knalrood. Neem extra tijd als de randjes nog niet goudbruin zijn. En zo krijgt u een beste kattetong.

Meer koekjes bakken? Maak dan eens sandesh!

Geen reactie's

Geef een reactie