jarenzestigsalade

Royale jarenzestigsalade

Het is een prachtige gewoonte. Op een zonnige dag laat je de boeken waarvan je afstand wilt doen gewoon achter op een bankje in het park. Zo kreeg ik laatst het boekje Wir essen gut in Amsterdam in mijn bezit. Een prachtig weesgeschrift! In 1963 publiceerde gravin Corry van Limburg Stirum deze reisgids annex kookboek. Ze voert ons langs veertig restaurants, waarvan sommige nog altijd bestaan, en geeft negentig recepten.

Op een inlegvel staat een stemmig zwart-witportret van de gravin, voorzien van biografische informatie. Ze vertelt hoe moeilijk het is om tussen twee oorlogen in een huishouden te voeren. Koken zonder boter en zonder enige fantasie? Het dreef haar kokkin vaak tot wanhoop. Gelukkig bezat de vrouw des huizes voldoende creativiteit om die problemen het hoofd te bieden. Daarnaast viel het natuurlijk niet mee om met drie puberzonen op een Amsterdamse woonboot te verblijven, terwijl ze tezelfdertijd een oliemolen in Zuid-Frankrijk tot woonhuis transformeerde.

Haar kookboekje nam ik mee op vakantie naar Duitsland. Van de cocktail Marie Thérèse, bedacht door de chef-kok van het Apollo Paviljoen in Amsterdam-Zuid, is geen exacte ingrediëntenlijst beschikbaar. De gravin prijst de inventiviteit van de chef, zo dient hij Poulet Waikiki op in een kokosnoot. Cocktail Marie Thérèse topt hij af met de dressing. Het geheel serveert hij koud. Ik besloot een andere afslag te nemen.

Ingrediënten voor een royale jarenzestigsalade voor 4 personen

300 g kippendijtjes, in reepjes

peper en zout

olijfolie

250 g champignons, in plakjes

scheut rode wijn

½ knolselderij, in reepjes

eventueel ter garnering: 1 mandarijntje, wat platte peterselie

Dressing

2 eetl. mayonaise

1 theel. tomatenpuree

1 eetl. zure room

scheutje worcestershiresaus

peper en zout

scheut brandewijn of whisky

Kruid de kippendijreepjes en bak ze goudbruin in wat olijfolie. Wok de champignonplakjes kort en blus af met een scheut rode wijn. Snijd de selderijreepjes in dunne plakjes en bak ze in een ruime hoeveelheid olie goudbruin. Schik de ingrediënten op een mooie schaal en garneer met wat groen.

In Duitsland verkopen ze kleine knollen met loof, in Nederland zijn ze een stuk groter en doorgaans zonder groen verkrijgbaar. U kunt de salade garneren met wat peterselie en mandarijnpartjes, in Duitsland gebruikte ik wat van het selderijgroen.

Maak de dressing. Meng de mayonaise, de tomatenpuree en de zure room in een kom. Voeg dan de worcestershiresaus en peper en zout toe. Breng op smaak met de brandewijn of whisky. Meng goed. Lepel de dressing over de cocktail. Ik serveerde hem lauwwarm.

Trek in meer Duitse salades? Neem dan deze.

Geen reactie's

Geef een reactie