17 sep Japanners zijn het dunst (Hira-yachi)
Wat kunnen wij maken om net zo gezond te worden als de bewoners van Okinawa? De simpelste oplossing is Hira-yachi, Japanse pannekoekjes met bosui en tonijn.
Ze zijn energiek en gezond en hebben geen last van ouderdomsklachten. Overgewicht heeft hun nooit parten gespeeld. In Japan zijn inmiddels een kleine 59 duizend honderdjarigen geregistreerd. Reden voor het Japanse ministerie van Gezondheid vandaag een nationale feestdag in het leven te roepen, om deze ouderen te eren.
Wat is hun geheim? Dat was en is voer voor wetenschappers. Eén onderzoek is gericht op de 1,3 miljoen bewoners van Okinawa, een zuidelijke eilandengroep. Daar worden de bewoners namelijk het oudst ter wereld. De jongeren zijn er echter veel dikker dan het Japanse gemiddelde. Hoe kan dat?
Uiteraard is gekeken naar wat er in Okinawa zoal ter tafel komt. De keuken is beïnvloed door de Amerikanen die er waren gelegerd, vandaar dat taco met kaas nu een van de lokale gerechten is. Dat kan verklaren waarom de jongeren er obesitas ontwikkelen en de ouderen gezond blijven: die houden vast aan de traditionele gerechten, drinken groene thee en eten veel fruit, vis, verse groenten en weinig zuivel. De Okinawi zien zichzelf als anders dan de overige Japanners. Zij toveren met paarse zoete aardappel en eten alles van het varken, las ik met behulp van Google Translate. Alles, behalve de piep. Juist.
Wat kunnen wij maken zonder stad en land af te fietsen? De simpelste oplossing was Hira-yachi, pannekoekjes met bosui en tonijn. Makkelijk te bereiden en lekker, al kun je overbeviste tonijn eigenlijk niet meer met goed fatsoen op tafel zetten. Ik nam daarom fricandeau.
Hira-yachi pannekoekjes
Ingrediënten voor 4 personen
4 eieren
200 gram bloem
2 gram zout
flesje bier
6 bosuitjes
verse gember
2 teentjes knoflook
flink wat peper, vers gemalen
scheuten neutrale (zonnebloem)olie
200 gram fricandeau, in reepjes
200 gram taugé
1 bakje broccocress ter garnering
scheut Kikkoman sojasaus light
Klop de eieren los en vermeng met de bloem en het zout. Voeg wat scheuten bier toe en klop wederom. Het moet een vrij dun beslagje worden dat van de lepel afloopt. Laat even rusten. Snijd in de tussentijd zes bosuitjes in heel fijne ringetjes en rasp de gember fijn (formaat kinderduimpje). Voeg samen met de gehakte knoflook bij het beslag. Doe de peper erbij en klop wederom.
Verwarm een koekenpan en laat een scheut olie heet worden. Bak drie in de pan, die laten zich straks het mooist uitserveren. Draai ze om als de bovenkant bijna droog is. Het zijn vrij licht gekleurde pannekoekjes. Leg ze op een verwarmde schaal en bak de volgende portie. Doe de in reepjes gesneden fricandeau in een kommetje. Wok de taugé kort en leg op een schaaltje. Snijd de broccocress af. Indien niet voorradig, dan kunt u ook tuinkers gebruiken, al is de smaak daarvan wat overheersender. Beleg de pannekoekjes naar believen en besprenkel met een beetje sojasaus.
Geen reactie's