Jambalaya

Zouden ze er nog weet van hebben? Ze zijn nu bijna 50. In 1978 vond in Amsterdam een diepgravend gezondheidsonderzoek plaats onder 413 Surinaamse kinderen van 8 jaar. Zij waren kort daarvoor in de Bijlmer komen wonen. Hoe pasten de kinderen zich aan op voedingsgebied? Wat aten ze en wanneer? De controlegroep bestond uit Nederlandse leeftijdgenootjes.

De verzorgers vulden nauwgezet de lijsten in, de Hollanders waren daarin minder trouw dan de Surinamers. De onderzoekers van het Koninklijk Instituut voor de Tropen noteerden dat de laatste groep minder brood at en weinig aardappels. Groot verschil met de Hollanders: de kinderen dronken bij het avondmaal frisdrank. Nog een tegenstelling: de Nederlandse kinderen snoepten meer.

Het nuttigen van twee warme maaltijden – wat in Suriname gebruikelijk was – ging in Amsterdam snel van tafel, tot groot genoegen van de moeders (die meestal fulltime werkten). Creoolse ouders grepen vaker naar kant-en-klaarsauzen dan Hindoestaanse.

De gezondheidsverschillen waren niet groot, wel aten de Surinaamse kinderen meer groenten: vooral peulvruchten. Over de Hollandse keuken waren de Surinamers kritisch: die kooktijden voor groenten waren volgens hen veel te lang: ‘Dan hou je geen vitamines meer over’, zei een moeder.

In diezelfde periode kwam het Groot Surinaams kookboek op de markt. Het was mijn eerste zelf aangeschafte kookboek. Jambalaya, kruidige gebakken rijst met vlees en groenten, heb ik het vaakst gemaakt. Het is nog altijd een favoriet.

Jambalaya,
gekruide rijst met kip, worst en ham (voor 4 personen)

Ingrediënten
1 rookworst
4 kippendijtjes
flinke schep Al-Andalus- kruidenmengsel
scheut olie
1 pak Lassie-rijst (ik nam die met extra vezels)
3 sjalotten, fijngehakt
1 puntpaprika, in reepjes
2 tenen knoflook
100 g ham, gekookt
scheut runderbouillon
250 g tomaten, ontpit en in blokjes
1 dessertl. milde sambal

Verwarm de rookworst in heet water. Kruid de kippendijtjes stevig en laat even intrekken. Bak ze in een scheut olie, draai af en toe om. Kook de rijst in 6 minuten gaar, giet af en spoel koud. Snijd in de tussentijd de sjalotten, de paprika en de knoflook. Pak een koekenpan en bak de groenten zachtjes aan in een scheut olie. Voeg de ham toe. Schep goed om. Voeg de rijst bij het ui-paprikamengsel en schep om. Zet het vuur wat hoger, doe de bouillon erbij en roer totdat het vocht is opgenomen of verdampt. Voeg de tomatenstukjes toe. Breng op smaak met sambal. Dien op met plakjes worst en een stukje kip.

 

Geen reactie's

Geef een reactie