ingelegde eitjes

Ingelegde eitjes, voor achter de hand

Zonder dat we het weten, eten we veel ongezonde zaken. Een kip zonder kop ben ik heus niet – de kippen die ik eet, zijn meestal van onberispelijke afkomst. Van de groenten die ik ernaast drapeer, hoop ik hetzelfde. En mijn groentetaartjes komen strak uit hun vormpjes dankzij veelvuldig gebruik van bakpapier.

Kortgeleden kreeg ik echter een lezersreactie van Frans v. V. uit B., naar aanleiding van het bakpapiergebruik in mijn bloemkoolrecept. V. gebruikt geen bakpapier

meer, sinds hij weet dat het PFAS bevat. Dat zijn per- en polyfluoralkylstoffen en die zijn slecht afbreekbaar of helemaal niet. Deze stoffen zitten bijvoorbeeld in het teflonlaagje in een koekenpan, maar ook in onze bodem en in het oppervlaktewater.

Onlangs kwam PFAS in het nieuws omdat zich hoge concentraties bevonden in de eieren van hobbykippen in Zuid-Holland, vanwege de besmette regenwormen die zij eten. Dat was slecht nieuws. PFAS kunnen onder meer een negatief effect hebben op ons immuunsysteem en het cholesterol in ons bloed, en leveraandoeningen veroorzaken.

Inmiddels heb ik bakpapier en -matjes gevonden die PFAS-vrij zijn, en koop ik eitjes in de supermarkt – zoals het Voedingscentrum nu aanraadt. Biologisch voedsel is ook aan te bevelen.

Dat kippen in het winterseizoen eieren leggen, is trouwens tegennatuurlijk. Door ze tijdens de donkere dagen veel kunstlicht, voer en water te geven, blijven ze leggen.

Met het recept van vandaag breng ik een ode aan een oude conserveringsmethode, het inleggen van eitjes. Hierbij geldt het aloude motto: wie wat bewaart, die heeft wat.

Ingrediënten voor 6 ingelegde eitjes

500 ml wittewijnazijn
150 ml water
3 laurierblaadjes
witte, rode en zwarte peperkorrels
6 jeneverbessen
snuf zout
50 g suiker
6 hard gekookte eieren
1 glazen pot

Breng in een pan de azijn, het water, de laurierblaadjes, de peperkorrels, de jeneverbessen, het zout en de suiker aan de kook. Roer goed en laat afkoelen. Kook in de tussentijd de eieren in 7 tot 8 minuten hard. Laat ze in de pan schrikken onder een straal koud water, schud ze even flink en pel ze.

Neem een glazen pot met de inhoud van 1 liter. Steriliseer de pot en het dekseltje gedurende 10 tot 15 minuten in een ruime hoeveelheid kokend water. Laat afkoelen.

Giet daarna tweederde van het azijnmengsel in de pot en voeg de eieren een voor een toe. Giet het restant erbij. Sluit goed af. Zet de pot op een koele donkere plaats. Na minimaal twee weken zijn de eieren klaar voor consumptie. Serveer ze dan als bijgerecht.

Deze eitjes zijn drie maanden houdbaar, na openen van de pot blijven ze in de koelkast nog een paar dagen goed.

Geen reactie's

Geef een reactie