09 aug Haagse bluf voor Italiaanse Claudia
Tijdens mijn laatste vakantie kookte ik in Claudia’s keuken en sliep ik in haar bed. Toch heb ik heb haar nooit ontmoet. Haar dochter beheert nu het gigantische huis in de Noord-Italiaanse bergen. De benedenverdieping fungeert als Airbnb-adres. Claudia’s vermoedelijke echtgenoot, een olijke zestiger met staart en buik, bewoont de zijvleugel en zorgt voor de kleinkinderen. Maar waar is Claudia?
Uit haar serviesgoed maak ik op dat ze van espresso’s houdt en een cocktailtje niet afslaat. Haar ouderwetse fornuis heeft zes pitten, haar donkerrode pannen zijn voorzien van een bloemmotief. Die pannen had mijn moeder ook, maar dan in oranje.
In haar boekenkast prijkt de Praktische encyclopedie voor de moderne vrouw, met daarin het deel Il regno della donna (Het koninkrijk van de vrouw), uit 1971. De tweede feministische golf heeft in het boek nog niet haar intrede gedaan: de aandacht die je moest besteden aan je huis, je man, je kinderen én je uiterlijk namen een 60-urige werkweek in beslag. Minstens.
Was het om die reden dat ik Claudia zelf niet heb aangetroffen? Heeft ze misschien haar intrek genomen bij een rijke Romein die haar een keukenmeisje cadeau deed? Of verlangde ze naar een andere carrière en liet ze bij vertrek haar man met die vermaledijde encyclopedie achter?
De desserts in Il regno della donna intrigeerden me. Zoete architectonische hoogstandjes, rijkelijk gedecoreerd. Een warme zabaglione, een klassiek Italiaans toetje maken we in de winter. Een leuke variant is een frisse Haagse bluf, een ouderwets Hollands nagerecht van stijf geslagen eiwit met bessensap. Makkelijk te maken, succes verzekerd.
Ingrediënten voor Haagse bluf
schijfje citroen
2 kakelverse eiwitten (ik nam 65 g Two Chicks gepasteuriseerd eiwit)
75 g suiker
flinke scheut bessensap (zonder suiker)
Ter garnering: rode bessen, aardbeien, kersen, blauwe bessen
Zorg ervoor dat uw metalen of glazen beslagkom goed schoon en vetvrij is. Ik reinig kom en gardes altijd met een schijfje citroen. Werken met rauwe eieren is riskant, ze kunnen bacteriën bevatten. Daarom gebruik ik voor dit nagerecht altijd het gepasteuriseerde eiwit van Two Chicks (verkrijgbaar in een goed gesorteerde supermarkt).
Mix de eieren schuimig. Voeg dan de suiker toe en klop goed door. Giet er een flinke scheut bessensap doorheen, blijf mixen. Als het mengsel zo stevig is dat u de kom kunt omkeren zonder ellende, dan is uw missie geslaagd. Laat in de koelkast lekker afkoelen.
Serveer met mooi zomerfruit (of vriesfruit) en dien eventueel op met een bolletje vanille-ijs.
Heb je trek in een ander klassiek toetje? Kijk dan even hier.
Geen reactie's