Geroosterde bloemkool

Een gezond oudje eet geroosterde bloemkool

Over het geheim van een lang en een gezond leven breken wetenschappers zich al jaren het hoofd. Overdaad leidt tot ouderdomsziekten. Om die trend te keren, is geen eenvoudige opgave.

Een modern afslankdieet bestaat niet meer uit smakeloze magerproducten waaraan eindeloos is gesleuteld. Onlangs las ik over het Cron-dieet, een gezondheidshype uit de jaren negentig die weer in opmars is.

Cron staat voor: calorie restriction with optimal nutrition. Een cronie eet een beperkt aantal calorieën van uitstekende kwaliteit, gemiddeld ongeveer 30 procent minder dan dat hij of zij normaal zou eten.

Want als je minder eet, zeggen zij, wendt het lichaam de voeding aan voor het onderhoud in plaats van het op te slaan. Mijd dus loze koolhydraten die niets voor je doen, investeer in hoogwaardige voeding. Dan zou het mogelijk zijn een gezonde hoge leeftijd te bereiken.

Geroosterde bloemkool met yoghurt en nootjes past goed in dit dieetplan. Bloemkool bevat veel vezels en voedingsstoffen en weinig calorieën. Tel uit je winst. Het enige nadeel is dat ik dit gerecht te lekker vond om weinig van te eten.

Ingrediënten voor geroosterde bloemkool met kruidige nootjes, hoofdgerecht voor 2 personen.

1 kleine bloemkool
2 eetl. volle yoghurt
1 theel. garam masala (Indiaas specerijenmengsel)
1 teen knoflook, zeer fijn gehakt
chilivlokken ter garnering
3 eetl. gebrande noten
5 takjes tijm
1 eetl. granaatappelpitjes of rode bessen
koriander- of peterselieblad ter garnering
een vel bakpapier

Koop een kleine bloemkool. Een mini-versie volstaat als u met z’n tweetjes bent. Was hem, verwijder de al te grote bladeren, laat uitdruipen en zet hem rechtop. Snijd in vier plakken. Mocht de bloemkool uit elkaar vallen, dan is er geen nood aan de man en gebruikt u de roosjes.

Bekleed een ovenplaat met bakpapier dat u nat heeft gemaakt, het laat zich dan makkelijker vouwen en bijsnijden. Leg de plakken bloemkool op de plaat, de eventuele roosjes ernaast. Meng de yoghurt met de garam masala, de knoflook en de chilivlokken. Voeg eventueel zout naar smaak toe.

Strijk de yoghurt op de plakken bloemkool, enkel op de bovenzijde. Het yoghurtrestant kunt u later ook gebruiken als dip. Schuif de plaat in de (hetelucht)oven en rooster de bloemkool in ongeveer 35 tot 40 minuten gaar, op 190 graden.

Neem een kom. Hak de noten grof, voeg een snufje zout toe. Ris de blaadjes van de tijm en voeg toe. Schuif de bloemkool op de borden, garneer met granaatappelpitjes of rode bessen – voor het kleureffect – en het noten-tijmmengsel. Strooi de koriander of peterselie eroverheen. Eet er gerust een aardappeltje bij.

Geen reactie's

Geef een reactie