19 aug Jessie’s ei-muffin met paprika, tomaat en cheddar
Het is heel heilzaam om wars te zijn van gezondheidshypes, maar sommige vallen op. De Franse Jessie Inchauspé (1992) is biochemicus, auteur en oprichter van Instagram-account Glucose Goddess. Haar in 2022 verschenen boek Glucoserevolutie (Fontaine Uitgevers) is een bestseller.
Op het moment dat de glutenangst bij de consument op een hoogtepunt was, zette zij de bloedsuikers in de schijnwerpers en ontwikkelde een nieuwe – oude – eetmethode. Die berust op drie grote eetmomenten per dag en zo min mogelijk tussendoortjes. Inchauspés doel is om de bloedsuikers niet te laten pieken, zodat je geen dagdipjes hebt. Suikers richten veel schade aan, kijk alleen al naar de gevolgen van diabetes type II. Ons dagelijks eten is veel te koolhydraatrijk.
Hoe begin je de maaltijd? Je eet eerst de groenten, dan de eiwitten en daarna de vetten. Je sluit de maaltijd af met zetmeel en suikers. Begin dus met het groen. Dat kan een salade zijn. Daarna eet je vlees of vis – of een vervanger – en als laatste aardappelen, rijst of pasta. Sluit de maaltijd af met het koekje dat je bij de koffie had gewild.
Een hulpmiddel om die bloedsuikerpieken te bestrijden, is voor de maaltijd een glas water drinken met een scheutje (appelcider)azijn. Gebruik wel een rietje om tanderosie te voorkomen. Nog een tip: als je wilt snoepen, kleed dan de lekkernij aan met iets eiwitrijks. Doop een chocolaatje in volle yoghurt.
Ontbijt niet zoet, maar hartig, zonder granen. Met deze ontbijtmuffins krijg je op de vroege ochtend al enig groenvoer binnen.
Ingrediënten voor ontbijt-ei-muffins, ontbijtgerecht voor 2 tot 3 personen.
3 eieren
1 rode ui, gesnipperd
15 snoeptomaatjes (rood, geel en oranje)
¼ puntpaprika
1 tot 2 theel. milde sambal
100 g cheddar, geraspt
2 eetl. passata of paprikasaus (milde ajvar)
scheut olie
Extra: muffinvorm (bijvoorbeeld siliconen) voor 6 muffins
Klop de eieren los in een kom. Doe de uisnippers erbij. Snijd de snoeptomaatjes in fijne plakjes en voeg toe aan het eimengsel. Snijd de puntpaprika in 6 fijne ringen en snipper het restant fijn. Zet de ringen apart en doe de snippers bij het eimengsel.
Klop de sambal erdoorheen. Voeg de cheddar toe en schep de passata of de ajvar erdoor. Giet een scheutje neutrale olie door het beslag. Lepel het beslag in de (ingevette) muffinvormpjes.
Leg de paprikaringetjes erbovenop. Schuif in de (hetelucht)oven en bak de muffins in 25 minuten goudbruin op 190 graden. Je kunt deze muffins warm serveren, of laten afkoelen en als lunchhapje gebruiken. Als onderdeel van het avondeten zijn ze ook geschikt. Eet dan wel eerst een salade.
Trek in een nog een eitje?
Met dank aan Wil Thijssen.
Geen reactie's