cottagecheese

Cottagecheese uit eigen hut

Het was een product waar ik graag aan voorbijging. Ik heb het over cottagecheese, hüttenkäse of huttenkaas. Voor wie opgroeide in de jaren zeventig en tachtig was deze kaas hét magere broodbeleg. Je smeerde de korrelige substantie op een droge cracker en knipte er een paar stengels bieslook overheen. Peper was toegestaan, maar bevorderde de smaak niet. Een triomferend schijfje radijs maakte dit caloriearme ontbijt helemaal af.

Dus meed ik die spierwitte korrelkaas als de pest. Tot ik ontdekte dat in de Oekraïense keuken cottagecheese een delicatesse is. De bewoners van de Amsterdamse opvang waar ik werkzaam ben, zijn er lyrisch over. Nee, niet die in bakjes die je in een gemiddelde Hollandse supermarkt koopt, maar die je in Poolse winkels vindt onder de (Russische) naam tworog.

Tworog bevat een hoger vetgehalte dan onze cottagecheese, variërend van 9 tot wel 30 procent. De Hollandse bevat gemiddeld 4 procent vet. Van tworog bak je bijvoorbeeld kleine pannenkoekjes (syrniki). Dat recept gaf ik een jaartje geleden.

Is onze cottagecheese door de magerindustrie gekaapt? In de onlinekrantenbank Delpher vond ik recepten uit de jaren vijftig waar geen magere melk aan te pas komt. In navolging daarvan maakte ik een eigen versie – kaas uit eigen hut – en hield 245 gram dikke kaas over die ook nog eens lekker smaakte. Zelf maken is een eitje.

Ingrediënten voor cottagecheese, huttenkaas of hüttenkäse, broodsmeersel

1 liter volle melk
2 eetl. room (plus extra voor later)
1 eetl. wittewijnazijn
4 eetl. citroensap
zout en peper naar smaak
eventueel: gedroogde oregano

Breng de melk in een pan al roerend aan de kook op middelhoog vuur. Haal de pan van het vuur en roer er meteen de azijn en het citroensap doorheen. Schrik niet, de eiwitten in de melk gaan stollen en dat is zoals het hoort.

Laat het mengsel een half uurtje rusten. Bekleed een zeef met een dunne theedoek of kaasdoek. Giet het mengsel in de zeef en laat gedurende een uurtje goed uitlekken. Breng de cottagecheese daarna op smaak met een beetje extra room, zout, peper en eventueel oregano.

Met behulp van 2 eitjes heb ik er ook een plat broodje (flatbread) van gebakken. Dat populaire gerecht circuleert op het moment op socialemediaplatform TikTok. Het recept is simpel: meng de kaas met ei en kruiden, bekleed een bakplaat met bakpapier, spreid het mengsel erover uit en bak gedurende een half uurtje op 190 graden. Laat afkoelen, beleg met groenten en snijd daarna aan stukken. Dat lukte me trouwens alleen met eigen kaas, niet met die uit de winkel.

huttenkaas, hüttenkase, cottagecheese

huttenkaas, hüttenkase, cottagecheese

Geen reactie's

Geef een reactie