Chocoladekoekjes van Ludmila

Chocoladekoekjes van Ludmila

Ze noemen hem wel de chocoladekoning van Oekraïne. Petro Porosjenko was de voormalige president van Oekraïne ( 2014-2019), maar is ook eigenaar van de Roshen-groep, een gigantisch zoetwarenbedrijf uit Kyiv. De oligarch schijnt van plan te zijn om zich opnieuw kandidaat te stellen als president, als er weer verkiezingen zijn.

Van snoep van het merk Roshen raakt een beetje Oekraïner – groot of klein – compleet in vervoering. Neem alleen al de Kalfje-toffees of de Avond in Kyiv-bonbons. Die leerde ik onlangs leerde kennen toen Ludmila terugkeerde uit Oekraïne, na een kort bezoek aan haar man en zoons. De reis bleek een helletocht.

Ze nam de bonbons mee als souvenir voor de bewoners van de Amsterdamse opvang waar ik werkzaam ben. De snoepfabriek draait op volle toeren en verzacht de heimwee van de gevluchte Oekraïners. Porosjenko spint er garen bij.

Ludmila popelt om voorgoed naar huis te gaan, maar dat kan nog niet. Ooit bakt ze zelf weer koekjes voor de kleinkinderen, zoals deze met chocolade. Als de oorlog voorbij is.

Ingrediënten voor een trommeltje van Ludmila’s chocoladekoekjes

200 g gezouten boter
90 g suiker
1 groot ei
200 g tarwebloem
50 g cacaopoeder
het merg uit een vanillestokje (6 cm)
1 theel. bakpoeder
100 g pure chocolade (72 %), in stukken
klont boter om in te vetten (of een stuk bakpapier)
ter garnering: 100 g bigarreaux (geconfijte kersen) en/of hazelnoten
optioneel: gouden glitterspray voor baksels

Snijd met een kaasschaaf de boter in plakken en doe in een beslagkom. De boter moet zacht zijn (zet desnoods even op de verwarming). Voeg de suiker toe en mix tot een romige massa. Daarna kunt u het ei erdoorheen kloppen.

Pak een andere kom en doe de gezeefde bloem erin, met de cacao, het bakpoeder en de vanille. Meng goed. Voeg met kleine beetjes bij het boter-suikermengsel. Blijf kloppen tot een stevig deeg.

Smelt de chocolade in een vuurvaste kom (au bain-marie). Laat een beetje afkoelen en meng dan met het beslag.

Vet een ovenplaat in met boter of bekleed met een stuk bakpapier. Lepel een beetje beslag in uw hand en draai er een balletje van. Leg op de plaat en duw het met een lepel plat.

Let erop dat er voldoende tussenruimte is voor de volgende. Ga zo door tot de plaat gevuld is, plaats een geconfijte kers of een hazelnoot op de koekjes en schuif dan in de oven. Bak de koekjes in 10 tot 12 minuten gaar op een temperatuur van 180 graden. Dit zijn zachte koekjes, laat ze goed afkoelen.

Laat afkoelen en bespuit desgewenst met gouden glitterspray voor een extra feestelijk effect.

Meer koken uit de Oekraïense keuken? Maak dan deze salade.

Geen reactie's

Geef een reactie