08 feb Zo klaar met Soclar, bruinebonensoep
Bij Het Steel in Roermond waren ze hun tijd ver vooruit. Het gebouw bestaat nog, de activiteiten horen tot een ver verleden.In mijn speurtocht naar de eerste instantmaaltijd ben ik weer een stapje verder gekomen. Oorspronkelijk was Het Steel een aardappelmeelfabriek, later maakten ze ook soepen. Hun erwtensoep stond in een mum van tijd op tafel. Onder de naam Soclar (Zo Klaar) werd die rond 1925 in de markt gezet. En dan was er nog de Fluks, soep van bruine bonenvlokken. De roem van Soclar en Fluks was kort, wat rest zijn de affiches die nu zijn opgeslagen in de archieven van het Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis (IISG)
Op deze manier soepmaken was absoluut niet standaard en eigenlijk iets voor luie wijven. Fréderique Mathilde Stoll en Wilhelmina Hendrika de Groot waren de auteurs van het vermaarde Recepten huishoudschool Laan van Meerdervoort ‘s-Gravenhage. Ik heb er de druk uit 1948 even bijgepakt. Zo kort na de oorlog waren veel grondstoffen nog op de bon, vandaar dat zij wijzen op restbereiding. De dames kennen snelle versies van zuinige bruine bonensoepbereiding. Dan wrijf je de bonen gewoon fijn en bind je de soep met meel. In een wat rijkere versie voegden zij 1 kilo groenten toe. Gelukkig: gebruik van aroma was wel toegestaan en Maggi stond altijd op tafel.
Bruine boonensoep voor 4 personen
ruim 1 l bonenwater (en water)
1 ui
20 g of meer vet (van jus) of boter
rest bruine bonen
laurierblad en peperkorrels of kerrie of peper
bruin van jus of soja of aroma
aardappelmeel of bloem
De gesneden ui (met kerrie) lichtbruin bakken in vet (van jus) of boter. De verwarmde bonen goed fijnwrijven en met het bonenwater aan de uien toevoegen. De soep even laten koken, (daarna zeven) en afmaken met bruin van jus, soja of aroma (en peper). Zo nodig de soep binden met aangemengd meel. Bij gebruik van laurierblad en peperkorrels, deze in plaats van kerrie in de soep laten aftrekken. Als vulsel gebruiken bruine bonen of (gebraden) balletjes gehakt of stukjes gebakken brood er bij geven. (De oude bereiding door lang koken de soep te laten binden, is niet nodig wanneer men de bonen tot pap roert.) Men kan ook alle bonen heel laten.
Geen reactie's