Broccoli met pindasaus

Broccoli krijgt zwemles in pindasaus

Als het bijna lente is, gaan de eerste Nederlandse broccoli- en bloemkoolplanten de grond in, las ik onlangs op de NOS-site. Door de klimaatverandering is de oogst van deze groenten echter moeilijk te voorspellen. Dat was vroeger wel anders, dan wist de boer dat hij drie maanden na het planten kon oogsten.

Voor een broccoliteler is tegenwoordig de onzekerheid over de groei van het gewas groot. De huidige weersomstandigheden leiden tot schaarste of juist tot een overschot. Als de teelt vertraagd is, heb je lege schappen. Als je uiteindelijk wel kunt oogsten, staat de daaropvolgende partij al te trappelen om uit de grond te mogen en heb je een overschot. Daar gaat je winst.

De gezondheidsvoordelen van broccoli zijn groot: deze groente is rijk aan vezels, vitamine C, ijzer en bètacaroteen. De opmars was eind jaren zeventig dan ook niet te stuiten, de groente vormde een welkome aanvulling op al die andere koolsoorten. Broccoli was hip, maar eigenlijk was-ie dat al veel eerder.

Een bericht uit de Leeuwarder Courant (met dank aan de onlinekrantenbank Delpher) vond ik wel bijzonder: ‘Op dit oogenblik, half maart 1883, staan onze broccoli’s wonderschoon en kloek, nergens troffen wij ze schooner aan.’

Een leuke manier om deze groente voor iedereen aantrekkelijk te maken, ook voor de verstokte haters, is deze te voorzien van een romige pindasaus, die u makkelijk zelf kunt maken.

Ingrediënten voor broccoli met pindasaus, hoofdgerecht voor 3 personen

2 sjalotten, fijngehakt
1 teen knoflook, fijngehakt
1 scheut neutrale olie
175 g pinda’s
75 ml sojasaus (de lightversie bevat minder zout)
scheut citroen- of limoensap
300 ml kokosmelk
1 theel. sambal
eventueel: schep bruine basterdsuiker
500 tot 750 g broccoli
peperbes ter garnering

Neem een koekenpannetje. Fruit de sjalotsnippers met de knoflook in een scheut olie zachtjes goudbruin. Haal het pannetje van het vuur en zet even apart. Maal de pinda’s in de keukenmachine. Als u van een stevige pindasaus houdt met een bite, maal ze dan niet te fijn.

Doe het sjalot-knoflookmengsel in een steelpannetje. Doe de pinda’s erbij, met de sojasaus. Roer goed. Giet er een scheut citroensap bij, met de kokosmelk. Breng het geheel roerend zachtjes aan de kook. Breng op smaak met de sambal. Houdt u van zoet, doe er dan een kleine hoeveelheid basterdsuiker bij.

Snijd de broccoli in roosjes en stoom deze gaar. De stronk en de afsnijdsels kunt u ook meestomen (lekker voor later, in een eventueel soepje). Leg de roosjes op een schaal en giet de saus eroverheen. Garneer met de peperbes.

Een aardappel smaakt er lekker bij, of rijst. De saus serveert u warm of koud. Als u broccoli niet lekker vindt, zijn boontjes ook een optie.

Trek in nog een broccoligerecht?
Geen reactie's

Geef een reactie