27 jul Een bosje broccoli als afweergeschut
Terwijl ik mijn handen inzeep, het water laat stromen en zachtjes Happy Birthday zing – twee keer – denk ik terug aan de tijd dat ik niet zo nadrukkelijk mijn handen waste, hooguit een half liedje lang. En er waren meer nieuwe gewoonten, het afgelopen jaar. Ik heb niemand meer een hand gegeven. Bijkomend voordeel is dat ik niet verkouden ben geweest, gevolg van een groot nadeel: louter thuiswerken en weinig treinen.
U deed hetzelfde. Daarmee zouden we elkaars immuunsysteem een dienst hebben bewezen. Omdat de deltavariant van het coronavirus nu wereldwijd aan het ronddartelen is, vroeg ik me af welke voedingsmiddelen behulpzaam kunnen zijn om ons gezond te houden.
Vriend en vijand is het erover eens, van voedingswetenschapper tot gezondheidsgoeroe: eet broccoli! Neem paprika, ui en knoflook. En zo kwam ik uit op onderstaand gerecht, waarmee we de dendritische cellen, de generaals van ons afweersysteem, in stelling brengen.
Ingrediënten voor een bosje broccoli met komijn-korianderdressing voor 4 personen
500 g broccoli of meer
2 tot 3 bosuitjes
4 tot 6 teentjes knoflook
1 puntpaprika, in reepjes
300 g trostomaatjes
flinke scheut olijfolie (om in te bakken)
voor de dressing
flinke scheut olijfolie (voor salades)
scheut citroensap (of rodewijnazijn)
½ rode ui, gesnipperd
½ theel. korianderzaad
¼ theel. komijnzaad
chilivlokken naar smaak
peper en zout naar smaak
Was de broccoli, laat uitlekken en snijd vervolgens de roosjes los, inclusief de steelaanzet. Zo houdt u een bosje broccoli over. Het houtige gedeelte aan de onderkant haalt u eraf. Doe in een kom. Snijd de bosuitjes in ringetjes, plet de teentjes knoflook en snijd het stukje paprika in reepjes. Voeg toe aan de broccoli en doe de trostomaatjes erbij.
Besprenkel gul met de olijfolie en hussel goed. Bedek een ovenplaat met bakpapier, spreid de groente uit. Kruid met peper en wat zout. Zet in de oven en rooster in ongeveer 30 minuten op 190 graden, afhankelijk van uw oven, neem indien nodig meer tijd. Laat daarna de groente afkoelen. De knoflook gebruiken we in de dressing.
Schenk daarvoor wat milde olijfolie en citroensap (of rodewijnazijn) in een kom. Voeg wat fijngesneden rode ui toe en knijp de teentjes knoflook uit en hak, eventueel, fijn. Vijzel koriander- en komijnzaad en doe erbij. Roer goed. Voeg chilivlokken toe. Serveer het bosje broccoli en zet de dressing ernaast zodat iedereen naar believen kan nemen. U kunt een grotere hoeveelheid maken, want deze dressing is ook lekker in een groene salade. Dit bijgerecht smaakt goed bij vlees en vis, of bij een pitabroodje.
Trek in meer broccoli?
Geen reactie's