bombay sandwich

De Bombay-sandwich is een groen hoogtepunt

Is een sandwich, die simpele dubbele boterham, niet louter het vervoermiddel voor al het lekkers dat je erop kunt leggen? De naamgever ervan is graaf John Montagu (1718-1792), afkomstig uit het Engelse stadje Sandwich. Montagu was niet alleen een edelman, maar bovenal een gokverslaafde die de speeltafel niet wilde verlaten. Daarom gaf hij zijn kok opdracht een lunch te bedenken die hij met slechts een hand hoefde vast te houden.

Dat kwam neer op twee boterhammen met iets ertussen, tot op de dag van vandaag een beproefd concept. Een aantal sandwiches geniet wereldfaam: de Reuben-sandwich of de Philly cheesesteak, vette vleesrijke hoogtepunten gelardeerd met kaas.

Een andere beroemde die in het oog springt is de Bombay-sandwich, die groenten bevat en veel uitvoeringen kent, maar een vast onderdeel heeft: frisse chutney.

Ik liet het keurige sneetjesconcept los en sneed een desembol kruislings in. De snijvlakken besmeerde ik met de chutney en ik stortte er tomaten, komkommer en krieltjes in.

Ingrediënten voor de Bombay-sandwich met groenten en chutney, lunchgerecht voor 4 personen.

voor de chutney
100 g spinazie, geblancheerd
40 g koriander (of munt), gehakt
1 teen knoflook, gehakt
3 jalapeñopepers, in stukken, van zaadlijsten ontdaan
2 theel. verse gember, gehakt
1 eetl. kikkererwtenmeel
2 theel. chaat masala of garam masala
granaatappelmelasse naar smaak
2 eetl. zure room

voor de sandwiches
1 desembrood (bol), of 8 tostiboterhammen
500 g gekookte krieltjes, in helftjes
250 g kerstomaatjes, in vieren
4 snackkomkommers, in blokjes
eventueel ter garnering: uiringetjes, feta

We maken eerst de chutney. Kook de spinazie een paar minuten en spoel koud. Doe in een blender met de koriander, de gehakte knoflook, de stukken peper en de gember.

Blender tot een mooie groene pasta. Voeg het kikkererwtenmeel toe voor de stevigheid. Als u in een toko bent, is het een goed idee om chaat masala te kopen, die is geschikt voor koude gerechten. Garam masala volstaat ook, al is die minder zoet. Breng het geheel op smaak met granaatappelmelasse (te koop in de toko of goed gesorteerde supermarkt). Voeg tot slot de zure room toe en meng goed.

Snijd de desembol in vieren in en vouw open. Besmeer met de chutney. Stort er een aantal krieltjes in en bedek met de tomaatjes en de komkommerblokjes en eventueel uiringetjes. Zet de chutney, de aardappelen, de tomaatjes en de komkommer op tafel. Neem en pluk naar believen.

Als u van het sandwichconcept houdt, dan toast u het brood eerst en besmeert het daarna met de chutney. Beleg naar believen. Sommige mensen strooien er graag kaas overheen, bijvoorbeeld verkruimelde feta.

Geen reactie's

Geef een reactie