21 dec Zijn bietjes trendy of gezond?
Trendy hoor, bietjes. Zo gezond, zeggen ze. Maar wie eet ze nog? Rotterdammers noemen ze ook wel kroten. Begin vorige eeuw werden ze beschouwd als armeluisvoedsel. Misschien vandaag maar eens proberen. Ooit werden bietjes door de Romeinen gekweekt en begin vorige eeuw beschouwd als armeluisvoedsel, omdat de biet ook in arme grond kan gedijen. In de jaren zeventig was de biet ineens trendy door dokter Cornelis Moerman (1893-1988), die meende dat biet- en wortelsap kanker zou bestrijden.
In 2017 stond het bietje ineens in de schijnwerpers vanwege de vermeende gezondheidsaspecten. Sporters stortten zich op de supplementen: met een bietje loop je harder en zou je de bloeddruk verlagen. Ook daar wist Moerman het een en ander over te vertellen: “Engelse wetenschappers stellen dat het drinken van bietensap het uithoudingsvermogen tot zestien procent kan verhogen. Dit wordt mogelijk gemaakt door de nitraten die in bieten te vinden zijn. Deze stoffen bevorderen de aanmaak van stikstofoxide en dit zorgt ervoor dat er meer zuurstof naar de spieren gaat. Daardoor wordt het uithoudingsvermogen vergroot.” Het Voedingscentrum haastte zich om de berichtgeving over bietjes te nuanceren. Die mensen hebben het ook niet makkelijk. Voor je het weet heb je te doen met het eerste bietjesoverdosisslachtoffer.
Als ik aan bietjes denk, zie ik de vrijdagavonden van vroeger voor me. Dan diende mijn moeder bietjes op in combinatie met aardappeltjes, vis en botersaus. Wij waren katholiek, dan at je op vrijdag geen vlees. Ik heb het bietje de afgelopen jaren herontdekt, ik bouwde er torentjes van, ik maakt carpaccio met/van biet en herontdekte het vlezige worteltje.
Geen reactie's