10 dec Briljante bietenpannekoekjes
Had je een beginnende verkoudheid, dan wist mijn oma de remedie. ‘Persen maar!’, riep ze altijd. Ooit had ze gelezen dat wetenschapper Linus Pauling (1901 – 1994) adviseerde om dan enorme hoeveelheden vitamine C te gebruiken. Niet één maar twee sinaasappels, was oma’s devies.
Pauling was niet de eerste de beste. In 1954 kreeg de Amerikaan de Nobelprijs voor de scheikunde en in 1962 die voor de vrede. Toen hij begin jaren zeventig zijn vitamine-C-theorie publiceerde, trokken veel wetenschappers de wenkbrauwen op.
Dat onderzoek rammelde behoorlijk, maar kritiek schoof Pauling terzijde. Hij slikte inmiddels 120 maal de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid. Had hij gelijk of leed hij aan Nobelitis – en dacht hij overal verstand van te hebben? In 2007 zijn liefst dertig vitamine-C-studies geanalyseerd. Nee, vitamine C voorkomt geen verkoudheid en ook geen kanker of schizofrenie, zoals Pauling beweerde.
Geïntrigeerd door zijn levenswandel vond ik op de website van het Linus Pauling Institute veel gekke recepten. De Brilliant Beet Pancakes kon ik als pannekoekliefhebber niet weerstaan. Ik maakte een hartige variatie.
Bietenpannekoekjes met mierikswortelroom en gerookte forel, voorgerecht voor 4 tot 8 personen
voor de pannekoeken
2 eieren
300 ml melk (halfvol)
225 gram (volkoren)bloem
snuf zout
1 theel. bakpoeder
100 g volle yoghurt
3 bietjes (gekookt)
boter of olie om in te bakken
voor de garnering
2 tot 3 eetl. zure room
2 theel. mierikswortelspread
15 g dille
wat kappertjes
peper
200 g gerookte forelfilet
Pak een kom, breek de eieren en klop ze los. Voeg de melk toe en meng goed. Doe de bloem, het bakpoeder en het zout erbij en mix lekker door. Klop de yoghurt erdoorheen. Blender de gekookte bietjes tot een puree en giet bij het beslag. Laat even staan.
Maak in de tussentijd een sausje van de zure room en de mierikswortel (ik nam de scherpe, er zijn ook mildere varianten verkrijgbaar). Snijd de helft van de dille fijn en meng door het roommengsel. Kruid eventueel met peper.
Laat een klont boter licht bruinen in een zware koekenpan en giet wat beslag in de pan. Keer om als de bovenkant bijna droog is, laat garen, schuif op een bord en bak de volgende. Houd warm.
Garneer de pannekoeken met wat gerookte forel die u in een rozetje draait. Drapeer het roommengsel erop of ernaast. Garneer met dilletakjes en de kappertjes.
Deze hoeveelheid was voldoende voor acht pannekoeken. Het eventuele restant is de volgende dag ook lekker bij het ontbijt. Een beetje Amerikaan laat dan de hartigheid achterwege en giet er gewoon stroop overheen.
Trek in meer bietjes? Kijk dan hier.
Geen reactie's