25 nov Voedzame versnapering, banaantaartje
Nee, lekker waren ze niet, die bruine Liga-koeken. Gortdroog bovendien. Maar wie is er niet mee opgegroeid? Tijdens mijn zoektocht naar het allereerste tussendoortje – iemand moet toch ooit hebben bedacht dat we de hele dag moeten eten – stuitte ik op een Liga-reclamefolder uit de jaren dertig van de vorige eeuw.
Verantwoord en gezond, geen reden tot ongerustheid’, stond in zwierige letters geschreven. ‘Het helpt de baby er spoediger doorheen.’ Veel kinderen stierven destijds door gebrek aan hygiëne en aan goede voeding. Liga’s geruststellende boodschap was bezorgde ouders tot steun. Directeur Theo Neutelings wist dat. Door de biscuitjes apart te verpakken liet hij de concurrentie ver achter zich.Die koek was bovendien multifunctioneel. Liga ging in de fles, in de pap, maar kon ook tussendoor worden gegeten. Ideaal om een krijsend kind te bedaren, als prakje met banaan en sinaasappelsap. In de jaren vijftig en zestig had het bedrijf de markt voor ‘verantwoord’ kinderbiscuit grotendeels in handen. Het hoogtepunt werd in 1970 bereikt: 64 miljoen doosjes werden toen in binnen- en buitenland afgezet.
Toen gebeurde iets opmerkelijks. De schooltandartsen sloegen alarm. Liga stond stijf van de suiker en plakte aan de tanden, met desastreuze gevolgen voor de kindergebitjes. Ook de consultatiebureaus besloten de koek niet meer te adviseren, want wat zat er nu eigenlijk in een Liga, behalve bloem en suiker?
Wederom verzon het bedrijf een list. De Evergreen met meer vezels en minder suiker was in 1979 het gezonde alternatief. Een matig succes totdat uit onverwachte hoek hulp kwam. Dieetgoeroe Sonja Bakker adviseerde in 2005 een Evergreen als verantwoord tussendoortje. Voilà, Liga zat weer in de lift. Verantwoord en gezond zijn nu voor menig koekenbakker sleutelwoorden.
Maar valt er met suiker, meel, banaan en een vleugje sinaasappel niet zelf een koek te fabriceren? Ik nam de proef op de som.
Banaantaartje met sinaasappel
Ingrediënten voor 12 puntjes
50 gr suiker
4 eieren
snuf zout
50 gram zachte boter
rasp van een halve sinaasappel
75 gr amandelmeel
75 gr volkorenmeel
zakje bakpoeder
2 bananen, in blokjes
wat limoensap
2 el volle yoghurt
boter om in te vetten
springvorm van 20 cm
Mix de suiker met de eieren en het zout schuimig. Doe de boter erbij, meng, voeg de rasp toe. Mix wederom. Doe dan het meel en het bakpoeder bij het beslag. Besprenkel de blokjes banaan met het limoensap. Voeg de banaan en de yoghurt toe, klop goed. Vet de springvorm in, giet het beslag erin en bak gedurende 40 minuten op 200 graden. Test met een satéprikker of de koek gaar is. Laat afkoelen en dien bijvoorbeeld op met schijfjes sinaasappel, of bestrooi met geschaafde amandelen. Verdomd, een voedzame traktatie.
Geen reactie's