20 dec Amerikaanse pannenkoekjes voor een fit brein
De voedingswetenschap is een jonge wetenschap. Sinds een paar jaar zijn er nieuwe inzichten die de rol van voeding benadrukken, waar voorheen louter medicatie gangbaar was, zoals bij hersenaandoeningen.
Meer dan vier miljoen Nederlanders lijden daaraan, zo las ik op de site van de hersenstichting. Van dementie, de ziekte van Parkinson, een beroerte, depressie en migraine tot hersenletsel.
Uit onderzoek naar de ziekte van Parkinson blijkt iets bijzonders: voordat er afwijkingen in de hersenen zijn, blijken die al in de darmen aanwezig. Het lijkt erop dat de darmen een hoofdrol spelen bij het ontstaan van parkinson en wellicht ook bij andere aandoeningen, zoals een bipolaire stoornis.
Als je darmen gezonder worden, kan dat tot klachtenvermindering leiden. Ook kan parkinson daardoor minder snel verergeren, betoogt hoogleraar psychiatrie Ilse Sommer van het Universitair Medisch Centrum Groningen. Zij leidt het onderzoek en schreef er een kookboek over met lekkere recepten: Voed je brein.
Op haar luchtige Amerikaanse pannenkoekjes heb ik een variatie gemaakt met bessen en kumquats, die kleine mini-sinaasappeltjes.
Ingrediënten voor 4 tot 5 Amerikaanse pannenkoekjes
1 ei
100 ml karnemelk
1 eiwit
2 eetl. cottagecheese of feta
olijfolie
ter garnering: rode bessen, kumquats en tijm
1 bakring
Neem een beslagkom en klop een beslag van het volkorenmeel, het ei en de karnemelk. Voeg desgewenst een snufje zout toe. Giet het eiwit in een schone kom en mix tot er mooie witte pieken ontstaan. Spatel het eiwit door het beslag.
Doe een beetje olie in een koekenpan. Voor een mooi resultaat: plaats een bakring (diameter van 10 cm) in het midden van de pan. Lepel een beetje beslag erin zodat de bodem bedekt is. Als de bovenkant droog is, verwijdert u de ring en keert u de pannenkoek totdat die makkelijk over de bodem schuift.
Leg de pannenkoek op een bord en beleg met de cottage cheese, rode bessen en schijfjes kumquats. Garneer met tijm en bak de volgende. Bouw een torentje. Als u liever een hartige variant heeft, neemt u verkruimelde feta en blokjes komkommer.
Maak ook eens Duitse kwarkpannenkoekjes van oma!
Geen reactie's