aardappeltortilla

Andrés’ aardappeltortilla

Donald Trump wond er op de eerste dag van zijn presidentschap geen doekjes om. Een aantal mensen moest onmiddellijk het veld ruimen, onder wie een chef-kok. ‘Jullie zijn ontslagen!’, schreef de president in hoofdletters op zijn Truth Social-profiel.

José Andrés (55) was sinds 2022 Joe Bidens adviseur op het gebied van sport en voeding vanwege zijn verdiensten op het gebied van humanitaire hulpverlening. Zijn kritiek op Trump heeft hij nooit onder stoelen of banken gestoken. Hij reageerde laconiek op dit bericht. ‘Ik ben vorige week al vertrokken’, schreef de kok op X. ‘Mijn termijn zat erop.’

Andrés geniet in de Verenigde Staten grote bekendheid als tv-persoonlijkheid. Na de verwoestingen van orkaan Katrina in 2005 wilde hij hij niet machteloos toezien. Met zijn non-profitorganisatie World Central Kitchen verleent hij tot op de dag van vandaag voedselhulp waar ook ter wereld. Altijd in samenwerking met de getroffenen en altijd in het zicht van de camera.

De Spaanse chef begon zijn carrière bij het beroemde restaurant El Bulli, kreeg ruzie, vertrok in 1991 naar de VS en maakte daar razendsnel carrière. Zijn recepten zijn inventief en grappig, zoals een heel simpele aardappeltortilla die supersnel op tafel staat. Zijn geheime ingrediënt? Aardappelchips!

Ingrediënten voor aardappeltortilla met bieslook, bijgerecht voor 5 personen.

7 eieren
200 g aardappelchips
4 eetl. olijfolie om in te bakken
peper naar smaak
ter garnering: fijngesneden bieslook en een handje chips

Breek 6 eieren in een mengkom. Verkruimel tweederde van de chips en roer goed. Bewaar het restantje chips voor de garnering. Laat het mengsel 5 tot 10 minuten staan. Klop het resterende ei erdoor.

Verhit 2 eetlepels olie in een kleine koekenpan (15 cm in diameter) op een middelhoog vuur. Voeg het eimengsel toe en roer een paar keer stevig door met een houten lepel. Let erop dat de tortilla niet aan de bodem vastplakt. Verlaag de temperatuur en bak nog een minuutje.

Plaats een bord over de pan en draai de pan en het bord om. De tortilla ligt dan met de rauwe kant op het bord. Doe de resterende olijfolie in de pan. Schuif de tortilla terug in de pan met de rauwe kant naar beneden. Bak nog even door. Het is de bedoeling dat de het baksel niet te droog is. Schuif de tortilla op een schoon bord, garneer met fijngesneden bieslook en een handje chips. Serveer onmiddellijk.

U kunt bij dit gerecht een pisto serveren, een Spaanse groenteschotel. Snijd een paprika en een courgette in blokjes en 250 gram kerstomaatjes in vieren. Verwarm een scheut olie in een koekenpan. Bak eerst de paprika en voeg daarna de courgetteblokjes toe. Doe daarna de tomaten erbij tot ze lekker zacht zijn. Voeg daarna kruiden toe.

En wat bakt Kamala Harris graag? Probeer vooral haar pannenkoekjes.

Geen reactie's

Geef een reactie