
28 feb Bietenhummus voor de liefde van je leven
Aan die Valentijnshartjes in de supermarkt erger ik me blauw. Wie Valentijn was, dat wilde ik toch wel weten. Een reis naar het jaar 269 bleek noodzakelijk.
Rond die tijd vaardigde de Romeinse keizer Claudius II een bevel uit dat jonge mannen niet mochten trouwen. Aan een gehuwde soldaat had je niets, vond de keizer. Een beetje vent ging naar het slagveld.
Valentijn van Terni was een priester met een missie. Hij trouwde in het geheim stelletjes, gelovig of niet, het was hem worst. Hun liefde voor elkaar was het enige dat telde.
Dat bleef niet onopgemerkt en korte tijd later belandde Valentijn in het cachot. Daar zag hij de blinde dochter van zijn bewaker en raakte hevig verliefd. En zij op hem. Dit verhaal kwam Claudius II ter ore en hij ontbood de priester, die vervolgens poogde de keizer te bekeren.
Op 14 februari belandde Valentijns hoofd op het hakblok. Zijn meisje ontving op die dag een liefdesbrief, ondertekend met ‘jouw Valentijn’. Zij huilde haar ogen uit het hoofd. Toen de tranen waren opgedroogd, kon ze weer zien. In 496 verklaarde paus Gelasius I de priester uit Terni om dit mirakel heilig.
In 1969 werd Sint Valentijn echter geschrapt uit de Romeinse kalender van heiligen. Een bewijs van het wonder, toch een vereiste, was niet te vinden. Er stonden wel vier Valentijnen in de boeken.
Ondanks deze ontmaskering nam de populariteit van Valentijn alleen maar toe, vooral in Frankrijk, Engeland en de VS. Wat zet je op 14 februari je geliefde voor? In Frankrijk is momenteel bietenhummus een gezonde Valentijntrend. Die zou lustverhogend zijn. Aan de slag dus.
Ingrediënten voor bietenhummus, bijgerecht voor 5 personen
400 g kikkererwten (gekookt en uitgelekt, bewaar het kookvocht)
het sap van een ½ citroen
1 eetl. tahin
1 theel. sambal
snuf komijnpoeder
knoflookpoeder
flinke scheut olijfolie
100 g gekookte bietjes
Ter garnering: gehakte dille en radijsjes
Doe de kikkererwten in een mengbeker. Ik maakte gebruik van een pot, zelf koken kan ook (laat vooraf weken). Voeg het citroensap, de tahin, de sambal, het komijnpoeder, het knoflookpoeder en de olijfolie erbij.
Wees gul met de olie, het is de bedoeling dat de staafmixer soepeltjes een homogene massa van de kikkererwten draait. Lukt dat niet, voeg dan een scheut van het kookvocht toe. Doe de bietjes erbij. U kunt meer toevoegen voor een intense rode kleur.
Garneer met de dille en de radijs. Hummus is een geweldig broodbeleg, maar ook een uitstekend bijgerecht. Van het kookvocht kunt u trouwens heerlijke schuimpjes bakken, dat is zeer eiwitrijk. Breng ze vooral op kleur met bietensap.
Trek in een ander bietengerecht? Maak dan deze bietenpannenkoekjes!
Geen reactie's