15 dec Kindvriendelijk aardappelbietenslaatje
Uit eten gaan was halverwege de vorige eeuw een exclusieve aangelegenheid voor rijke volwassenen. Eind jaren vijftig kwamen echter in Duitsland restaurants in de mode waar ook kinderen mochten komen.
Die eetgelegenheden waren herkenbaar aan een rood-wit bordje bij de ingang. Ook het kindermenu deed zijn intrede. Dat vond in de jaren zestig navolging in Nederland. Het kind kreeg de status van een volwaardig consument met eigen wensen.
Het kindermenu bestond meestal uit kip, appelmoes, frites en een ijsje toe. In sommige restaurants serveerden ze zelfs een voorafje, het huzarenschelpje. Dat was een ouderwetse aardappelsalade met vlees, doperwtjes en augurk, opgediend in een schelpvorm.
Kindereten is niet meer weg te denken. Dat huzarenslaatje van toen lijkt in niets wat je tegenwoordig voor een klein bedrag in plastic bakken kunt kopen. In de supermarkt liggen bij elke stelling de kinderlokkers verdekt opgesteld, klaar om toe te slaan.
Onlangs publiceerde het RIVM de Volksgezondheid Toekomst Verkenning. In 2050 zal het Nederlandse overgewichtcijfer voor mensen van 18 tot en met 44 jaar enorm toenemen. Liefst 64 procent van de bevolking heeft dan overgewicht, tegen 50 procent nu. Het enige antwoord op dit probleem is zelf koken, voor jong en oud.
Deze aardappelbietensalade zet u in een handomdraai op tafel. Vreest u een te rood effect? Een bietje minder geeft ook een mooi resultaat. Dit gerecht is door de kleurstelling – rood en groen – ook geschikt voor de feestdagen.
Ingrediënten voor een aardappelbietenslaatje voor 6 personen
500 g aardappelen (kruimig)
2 gekookte bietjes
scheutje rodewijnazijn
1 flinke eetl. mayonaise (niet zoet)
1 zure appel (ongeschild)
6 plakjes bresaola (gedroogd Italiaans rundvlees)
Ter garnering: uiringen uit het zuur, augurkjes, zilveruitjes, plakjes zure biet, een gekookt ei in partjes, dille en groentechips
Kook de geschilde aardappelen gaar en laat ze afkoelen. Snijd ze daarna in stukken. Hak de gekookte bieten in blokjes. Stamp de aardappelen tot een puree, breng op smaak met peper en zout en een scheutje rodewijnazijn. Voeg de bietenblokjes toe, meng goed. Schep de mayonaise erdoorheen.
Snijd de appel in blokjes en doe bij het aardappelmengsel. Schep om. Dek het geheel af en zet even in de koelkast. Drapeer de plakjes bresaola in cupcakevormpjes en zet even in de oven (8 minuten op een temperatuur van 190 graden). Op deze manier ontstaan schuitjes die u met de salade vult.
Garneer met het zuur (of zet dat op tafel). Leg er een eitje op en een takje dille ernaast. Steek er eventueel een groentechipsje in om het af te maken.
Maak trouwens ook eens deze bietenpannenkoekjes!
Geen reactie's