27 sep Oekraïense kipgehaktballetjes met dille
Begin juli, op het moment dat Olla’s huis op instorten stond, besloot ze haar geboortestad Charkiv in Oekraïne te verlaten. Ze kon zich bij haar zoon en schoondochter in de Amsterdamse opvang voegen. Ondanks alles had ze geluk, want de meeste vluchtelingen die op het moment naar Nederland komen, moeten zelf een plek regelen.
In de opvang vond Olla snel haar draai. De plek waar ze zich het meest thuis voelt, is de keuken. Tijdens het koken heeft ze haar telefoon binnen handbereik, die ligt rechts van het fornuis. Met een half oog kijkt ze naar de oorlogsberichtgeving, terwijl ze routineus in de pannen roert.
Onlangs was er een inslag in haar straat, de gevolgen daarvan waren live te zien. Een man op een brancard kwam voorbij. ‘Als je hier rechtsaf slaat, kom je bij mijn huis.’ Zo dichtbij en tegelijkertijd zo ver weg. Thuis is een gepasseerd station.
Vaak mag ik proeven van haar lekkernijen, het lekkerste troostvoedsel dat er is. De Turkse supermarkt in Amsterdam-Oost is de nieuwe clientèle uit de opvang goed gezind en heeft inmiddels een apart Oekraïens schap ingericht.
Van de week maakte Olla gehaktballetjes met dille. Ze deelde het recept en ik maakte een eigen versie. Deze balletjes zijn lekker in combinatie met een pittige salade en zure augurkjes.
Ingrediënten voor Oekraïense kipgehaktballetjes, bijgerecht voor 4 personen.
500 g kippendijen (biologisch)
1 teen knoflook, geperst
1 sjalot
1 ei
peper en zout
2 sneetjes brood (zonder korst)
20 g dille, fijngehakt
olie om in te bakken
optioneel, voor de salade: little gems met kruidenvinaigrette en zwarte olijven
Draai kippendijfiletjes in de keukenmachine of gehaktmolen tot gehakt, of koop het bij uw slager of supermarkt. Kippendijtjes bevatten doorgaans meer smaak dan kipfilets, die weliswaar magerder zijn, maar daarmee is alles ook gezegd.
Stort het gehakt in een kom en voeg de knoflook toe. Snijd de sjalot zeer fijn en doe die ook bij het mengsel. Roer of kneed door elkaar. Klop het eitje los en voeg toe aan het gehaktmengsel. Kruid met peper en zout en meng goed.
Maal de sneetjes brood in de keukenmachine tot kruim en doe bij het gehakt. Voeg de dille toe en kneed opnieuw. Draai er daarna balletjes van, ik koos voor formaat pingpongbal.
Verwarm de olie in de braadpan en bak de balletjes in een kwartiertje goudbruin op een niet al te hoog vuur. Keer halverwege de baktijd. Serveer deze balletjes met een kruidige salade. Ik koos voor stevige little gem met waterkers, rucola en olijfjes. Besprenkel met een pittige vinaigrette. Eet er een gepoft aardappeltje bij.
Trek in nóg een Oekraïens gerecht? Maak dan deze pannenkoekjes.
Geen reactie's