09 aug Meloengazpacho met komkommer en tijm-kaasballetjes
Dit zonnige recept is afkomstig uit de tijd dat roken nog gezond was en een beetje huisvrouw ’s ochtends in haar nieuwbouwflat een glas sherry en een biefstuk nam om af te rekenen met weerbarstige kilo’s.
Het enige nadeel waren de pitjes, maar daarmee waren we creatief, die legden we te drogen in de zon, om er kettingen van te rijgen. In de groen gestreepte meloen die ik voor dit gerecht nam, waren de pitjes verdwenen. Het formaat varieert tegenwoordig, de kleine wegen gemiddeld 2 kilo.
In het fruitschap vond ik onlangs een nieuwe meloensoort: de limelon, een stevige meloen die smaakt naar limoen. Leuk om die mee te laten zwemmen in een koud zomersoepje, een gazpacho.
Ingrediënten voor meloengazpacho met komkommer en tijm-kaasballetjes, voorgerecht voor 4 tot 6 personen.
1 kleine watermeloen van ongeveer 2 kilo
½ limelon of cantaloupe meloen
3 rode geroosterde paprika’s (ik nam die uit een potje op water, verkrijgbaar bij de meeste supermarkten)
1 komkommer, ongeschild
eventueel: 60 ml gembershot (verkrijgbaar in de grote supermarkt)
200 g witte zachte kaas, zoals feta
het blad van 5 takjes tijm
chilivlokken naar smaak
scheutje tabasco naar smaak
Schil en snijd de watermeloen in stukken. Doe hetzelfde met de limelon of de cantaloupe. Neem tweederde van de komkommer en hak die ook in stukken. Mijn advies is om meloen, paprika en komkommer apart te blenderen en op te vangen in maatbekers of grote kommen en dus niet gelijk te mengen. Zo kunt u de smaak van het eindresultaat goed in de hand houden.
Een watermeloen van zo’n 2 kilo levert ongeveer een liter sap op. De limelon bevat minder water, het vruchtvlees is steviger. De paprika’s laten zich makkelijk blenderen, maar let op, het sap is vrij overheersend van smaak.
De komkommer heb ik geblenderd onder toevoeging van een scheut gingershot (dit gember-appel-citroendrankje is te koop in grote supermarkten, in flesjes van 125 milliliter). Breng het geheel beetje bij beetje op smaak. Voeg eventueel een scheut tabasco toe.
Deze koude zomersoep kunt u vooraf maken. Van de witte kaas draait u balletjes die u door de tijm en chilivlokken wentelt. Schenk de soep uit in borden, drapeer de balletjes erop, ongeveer drie per persoon. Uit het komkommerrestant kunt u met een meloensteker ook soepballetjes draaien. Gewoon snipperen kan natuurlijk ook.
Er zijn meer meloensoepjes onder de zon, bijvoorbeeld deze met appel!
Geen reactie's