16 okt Amerikaanse tomatensalade met kruidige kaaskoekjes
Wereldwijd is de tomaat de meest gegeten groentesoort. Tweehonderd jaar geleden gold deze vrucht uit de nachtschadefamilie echter als zeer giftig, iets wat je hooguit als muurdecoratie gebruikte. Deze reputatie was te danken aan een paar toxische tantes.
Voor de kruidige tomaten
scheut olijfolie
1 eetl. boter
1 ui, gesnipperd
2 tenen knoflook, fijngehakt
1 theel. tijmblaadjes
500 g snoep- of kerstomaten
scheut olijfolie
1 eetl. bloem
chilivlokken naar smaak
Voor de kaaskoekjes
100 g zelfrijzend bakmeel
1 theel. tijmblaadjes
55 g koude boter, in stukjes
50 g gruyère, geraspt
100 ml crème fraîche
ter garnering: eetbare bloemetjes en takjes platte peterselie
Bak de fijngesnipperde ui zachtjes in de olie en de boter. Laat in ongeveer 25 minuten op een lage temperatuur karamelliseren. Voeg dan de fijngesnipperde knoflook toe en bak even mee. Strooi de tijm eroverheen, roer goed om en zet het vuur uit.
Doe de ongesneden tomaten in een bakvorm. Giet er een scheut olijfolie overheen en verdeel goed. Bestrooi met de bloem. Schud om. Voeg chilivlokken naar smaak toe. Doe het uimengsel erbij en schep nog eens om.
Pak een beslagkom en meng het zelfrijzend bakmeel, de tijm, de boterstukjes, de geraspte gruyère en de crème fraîche tot een samenhangend geheel. Rol het deeg uit en steek er ronde vormpjes uit. Leg deze hartige koekjes lukraak op de tomaten.
Schuif de bakvorm in de oven en bak gedurende 55 minuten op een temperatuur van 180 graden, tot de tomaten openbarsten, de koekjes goudbruin zijn en aan de onderkant lekker zompig. De baktijd is afhankelijk van uw oven. Rasp er desgewenst nog een beetje kaas overheen. Serveer met een stevige groene (bonen)salade.
Ik heb nog een tomatenrecept voor u in petto. Liefdesappeltjes!
Geen reactie's