09 okt Courgettepizza met groente
Alhoewel ik heus wel weet dat geen enkel vermageringsdieet eeuwigheidswaarde heeft, ben ik altijd hevig geïnteresseerd als nieuwe succesformules het levenslicht zien. Niet om gewicht te verliezen, maar om te weten wie nu weer spekkoper is.
Het ‘Een-maaltijd-per-dag-dieet’ (One Meal a Day) noemt men ook wel de Omad-methode. Dit dieet is gebaseerd op beperking van de voedselinname gedurende een bepaalde tijd. Daar zijn inmiddels verschillende varianten van bekend (zoals intermittend fasting). Dat houdt in: laat minstens 16 uur tussen het avondmaal en het ontbijt zitten. Menig mens valt dan af.
Omad is desalniettemin andere koek. Sinds 2017 is deze methode in opmars onder beroemdheden en atleten. Of deze eetwijze gezond is, moet de toekomst uitwijzen. De hamvraag: is het vol te houden?
Ik begon de dag met een pizza met een bodem van courgette en noten, gelardeerd met diverse groente, voorzien van (droge goedkope) mozzarella en afgetopt met olijfolie. De lunch sloeg ik over. Naar het avondmaal zag ik desalniettemin reikhalzend uit. Een ding is duidelijk: op vastgebied ben ik een absolute beginner.
Courgettepizza met gemengde groente, hoofdgerecht voor 2 personen.
Voor de courgettepizza
1 courgette, grofgeraspt
120 g amandelmeel
1 ei
1 teen knoflook, zeer fijngehakt
1 tot 2 flinke theel. sambal
peper en zout naar smaak
Voor de topping
3 tot 4 snackpaprikaatjes, in zeer dunne reepjes
5 tomaten, in dunne plakjes
1 rode ui, in ringetjes
kappertjes
tijmblaadjes naar smaak
snuf gedroogde oregano naar smaak
chilivlokken naar smaak
scheut olijfolie
1 stevige mozzarella, in plakjes
ter garnering: basilicum en of rucola
Laat de geraspte courgettes uitlekken in een bolzeef. Druk goed aan met een pollepel. Vang het vocht op, dat kunt u later toevoegen aan een groentebouillon.
Doe de courgetterasp in een kom, voeg amandelmeel, het ei, de sambal en de knoflook toe. Het deeg moet stevig zijn. Is het beslag te vochtig, dan kunt u tarwebloem toevoegen. Pak een bakplaat, bekleed deze met bakpapier en spreid het courgettedeeg erop uit. Bak gedurende 15 minuten in de (hetelucht)oven op een temperatuur van 200 graden (tot de randen beginnen te bruinen).
Snijd de paprikaatjes, de tomaten en de ui in reepjes, plakjes en ringetjes. Doe in een kom en voeg de kappertjes, de tijm en de oregano toe. Als u van pittig houdt, kunt u chilivlokken toevoegen. Giet een gulle scheut olijfolie eroverheen en meng de groente goed.
Haal de courgettepizza uit de oven en beleg met de mozzarella. Verdeel de groente op de pizza en bak nog eens 15 minuten. Snijd in punten en deel uit. Garneer eventueel met basilicum of rucola.
Trek in iets bijzonders? Maak dan de pizzaquiche.
Geen reactie's